13 september, 2013

Fortsatt rekord på hotellen i Västsverige

Turismen och antalet gästnätter på hotell ökade mest i Västsverige i jämförelse med övriga storstadslän visar ny statistik från SCB. Ökningen på 4,3% i juli (jämfört med juli 2012) var långt över Sverigesnittet på 1,3% och detta dessutom utifrån en redan stor volym. I faktiska tal innebär detta nästan 39 000 fler gästnätter på hotell, vandrarhem och stugbyar. Bohuslän ökar mest med 9 % fler övernattningar i juli. Tillväxten första halvåret, januari tom juli, var 5,4% och totalt 170 000 fler gästnätter i Västsverige.

Antalet utländska övernattningar ökade med 19 %, vilket ger en exportandel på 26% i länet under juli månad. Störst exportandel hade Bohuslän på 29%. Fler norska besökare är en del av förklaringen (+drygt 10 000 fler gästnätter).

I år genomför Västsvenska Turistrådet tillsammans med nio stora hotellanläggningar i Bohuslän samt VisitSweden en stor Norgekampanj med syfte att öka resandet på för- och eftersäsong. Detta är den största satsning som har gjorts mot den norska marknaden på flera år. Förutom onlinekampanjen ingår en bearbetning av det norska mötessegmentet, vilket redan har resulterat i ett flertal stora konferensförfrågningar. Parallellt har kanalerna TV2 och NRK gjort fina reportage och bland annat magasinet Kamille samt Dagsavisen har haft stora artiklar om Bohuslän.

Högst beläggning i länet hade Tanums kommun där 90% av bäddarna var fyllda, följt av Strömstad på 83% och Göteborg på 75%. Snittbeläggningen i länet i juli var 70 % och på riksnivå 58%.

Lotta Nibell-Keating, tfVD Västsvenska Turistrådet säger;
– Juli är den största turistmånaden och att öka på en redan stor volym är fantastiskt bra! Att Norge ökar är särskilt glädjande med tanke på den satsning som görs tillsammans med näringen, turistkollegor och övriga partners. Målet är att få ännu fler norrmän att upptäcka och återkomma till vårt område, även under årets övriga säsonger.

Foto: Mikael Almse.