7 mars, 2014

Årets sjöräddare är hjältarna

Regattapokaler och rundbanesegrar i all ära. En utmärkelse slår andra marina prestationsbevis med pråmlängder: Årets sjöräddare. För två extraordinära insatser som räddade ett spädbarns och flera vuxnas liv gick denna hederstitel i år till tre besättningar på Sjöräddningssällskapets stationer Käringön, Böda och Vändburg/Burgsvik.

Priset delas ut av SSRS, Sveriges största och mest välorganiserade frivilligorganisation med en enda uppgift – att rädda liv till sjöss.
Men det är inte bara Årets sjöräddare som är hjältar, utan alla de 2 100 frivilliga och oavlönade sjöräddare som jourar dygnet runt på 67 stationer längs hela kusten och i de större insjöarna.
Det är folk med vanliga civila jobb, som viger stora delar av sin fritid åt träning och beredskap. De drivs inte av det man normalt associerar med båtliv; trevliga sommarturer i hyfsat lugna vatten.
Sällskapets frivilliga är beredda att lämna kaj inom en kvart efter larm, även i snöglopp och bitande isvindar. De drivs av viljan att få rädda människor som hamnat i sjönöd.
Frivilligheten sparar miljarder åt skattebetalarna. Än viktigare, den är en styrka som gör att besättningarna inte väntar på att skiftet ska ta slut, och som gör att de tar ett extra varv i hopp om att kunna göra nytta.
Frivilligheten – och de mycket låga administrationskostnaderna – är också en styrka när båtar och utrustning ska finansieras. Det blir lättare att få gåvor och arv till båtar och utrustning, och medlemmarna vet att avgiften gör riktig nytta.
Sjöräddningssällskapet gör idag 70 procent av alla räddningsinsatser till sjöss. Medlemmarna får gratis hjälp med bogsering och annat, även om de inte hamnat i nöd.
Inte medlem?
Vad väntar du på?
Robert Aschberg

Ny krönikör
Robert Aschberg är ny krönikör i Båtliv. Robban är TV-producent och journalist med ett stort eget båtintresse. Han är även medlem i Sjöräddningssällskapets styrelse.
I Båtliv är Robban krönikör med rätt att tycka till. Om du har åsikter eller tips så kan du maila honom på adressen Robert.Aschberg@batliv.se