26 mars, 2014

Nytt forskningscenter för vattenfrågor

Världens länder delar vattenområden som floder och sjöar och behöver därför samarbeta kring denna livsavgörande resurs. FN:s organisation för utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation, Unesco, inrättar nu ett forskningscenter för internationellt vattensamarbete i Sverige. Regeringen undertecknade i dag detta avtal med Unesco och SIWI och kommer under inledningsvis sex år att delfinansiera centret.

Det svenska Unescocentret kommer att vara inriktat på samarbete i vattenfrågor och har som mål att utveckla forskning och kunskap om gränsöverskridande vattenresurser och hur man kan etablera och utveckla fungerande samarbeten kring vatten även i situationer där politisk konflikt råder. Konkurrens om vatten i gränsområden kan vara en källa till konflikter av olika slag och behöver särskilda lösningar och förvaltningsformer.

– Efterfrågan på rent vatten kommer att öka i takt med att jordens befolkning växer, och frågor som vatten för matproduktion och energiutvinning blir också mycket viktiga. Ett bra internationellt samarbete blir därför allt viktigare. Regeringen ser arbetet med vatten och sanitet som viktiga globala framtidsfrågor, säger miljöminister Lena Ek.

Centret kommer att drivas av Stockholm International Water Institute (SIWI) i samarbete med Uppsala universitet och Göteborgs universitet. Det nya forskningscentret blir unikt i världen med sitt fokus på samarbete kring gränsöverskridande vatten.