10 juni, 2014

Minor byter namn till Sargo Boats

Finska Minor byter namn till Sargo Boats. Därmed förnyar det 50-åriga företaget Sarins Båtar Oy Ab delvis sin inriktning. Produktionen av snabba och robusta kabinmotorbåtar fortsätter dock som tidigare.

Pressmeddelande:
Under de senaste åren har både den globala båthandelns volymer och storleken på Sarins Båtar Oy Ab:s moderna allvädersbåtar vuxit dramatiskt. Detta är orsaken till att det framgångsrika familjeföretaget från Karleby beslutat att lämna bakom sig det gamla väletablerade båtmärket Minor.

Sarins Båtar Oy Ab är internationellt känt för sina moderna allvädersbåtar och stolt över den fina och banbrytande båtbyggartraditionen de har haft med varumärket Minor sedan 1960-talet. Efter namnlanseringen fortsätter företaget sin kraftigt växande exportverksamhet med hjälp av det nya brandet Sargo som även förstärker det framgångsrika familjeföretags ställning på den internationella marknaden. Samtidigt är det nya varumärket stadigt förankrat i företagets exceptionellt starka och långvariga tradition.

– Sargo förenar vår historia med framtiden. Det nya varumärket binder ihop de solida kunskaper vi byggt upp under flera årtionden med vår starka vision om framtidens miljömedvetna båtliv. Vi är övertygade om att det finns en internationell efterfråga på vårt tankesätt, konstaterade företagets numera pensionerade grundare Edy Sarin i Nagu.

Det nya namnet Sargo har fler än en betydelse. Först kan det ses som en kombination av familjenamnets tre första bokstäver, SARin, och det utmanande engelska verbet to GO. Den andra mera maritima förklaringen är förknippat med fiskarten Diplodus Sargus. Denna livliga Sargo fisk från Medelhavet, östra Atlanten och västra Indiska oceanen trivs såväl vid grunda vågbrytande stränder som på djup upp till 50 meter.

– Genom tiderna har kärnan i vår verksamhet varit en finländsk allvädersbåt för krävande aktiva människor, såväl yrkes- som fritidsskeppare. En sportig och säker båt, som är mycket hållbar och erbjuder förstklassig prestanda och goda sjöegenskaper samt ger valuta för pengarna. Med hjälp av vårt nya Sargo brand har vi ännu bättre förutsättningar att lyckas på den globala marknaden sade Thomas Sarin, VD för Sarins Båtar Oy Ab och äldsta sonen till den legendariske båtbyggaren Edy Sarin, som grundade företaget 1967.

Sargo brandets kärnegenskaper är: soliditet, säkerhet och tuff sportighet. Varje solid Sargo är ett resultat av långvarigt erfarenhet samt ambitionen att eftersträva den högsta möjliga kvaliteten utan kompromisser. Den säkra Sargobåten erbjuder även solida tekniska lösningar samt riklig standardutrustning, vilket garanterar ett säkrare båtliv. Ett betydande antal Minor/Sargo båtar har redan exporterats till krävande arbetsbruk, såsom polis- och sjöräddningsmyndigheter. Dessutom ger varje sportig Sargo en unik körupplevelse oberoende av storlek (25’–36′) och tuffa köregenskaper även i hård sjö. Sargo båtarna är även kända för det tysta och mjukgående skrovet samt massor av praktiska detaljer i interiören. Alla Sargomodeller har fått den ansedda B-Offshore certifieringen.

Till dags dato har företaget byggt uppemot 2 000 båtar. Av den årliga produktionen går hela 86 procent på export. Den globala marknaden för Sargo omfattas av 15 länder från Ryssland och Japan i öst till USA i väst. Den årliga omsättningen var ca € 8 miljoner år 2013. I Karlebytraken har Sarins Båtar Oy Ab två egna produktionsanläggningar och anlitar även flera underleverantörer för att färdigställa kvalitetsbåten Sargo.