Rekordmånga utställare på METS i Amsterdam

Tisdag till och med torsdag den här veckan är marinbranschen samlad i Amsterdam till den stora branschmässan METS (Marine Equipment Trade Show). I år har rekordmånga deltagande företag anmält sig. När mässan öppnar tisdagen 18 november finns hela 1 331 företag med på Amsterdam RAI.

Förutom de rekordmånga utställarna, som representerar 46 länder, visar den här stora branschmässan på flera intressanta nyheter. 18 landspaviljonger gör att olika länder kan skapa sin egen miljö under utställningen.

Den kinesiska paviljongen har vuxit betydligt med en fördubbling i antalet deltagande företag jämfört med tidigare år. Ytan för den slovenska paviljongen har utökats med 50 procent.

SuperYacht Pavilion – en specialhall för att skapa nätverk kring yachter med sociala program – blir den hittills största på METS med över 190 utställare. De kommer även att få nydesignade montrar för att ge mer känsla av superyachtbranschen.

– Framgången för METS under de senaste 27 åren har kommit tack vare vårt fokus på att arrangera en mässa med en miljö inriktad på business-to-business, säger Amsterdam RAI:s marina produktchef, Irene Dros.

– På ett framgångsrikt sätt har vi fört folk från hela världen tillsammans, människor som är aktiva inom konstruktion och underhåll av båtar och yachter och vi har hela tiden lyckats vara nära den industri som vi servar.

Marina & Yard Pavilion (MYP) på METS är ett annat fint exempel på hur det här fungerar i praktiken. Årets MYP blir också den hittills största. 45 företag och organisationer har anmält sig till den här paviljongen, vilket motsvarar en ökning med 50 procent jämfört med 2013.

En tredje mässa i mässan inom ramen för hela METS är Construction Material Pavilion, som även den har sitt eget upplägg och program för en specialiserad sektor. Över 30 företag har anmält sig hit, en ökning med tio procent jämfört med METS 2013.

– Dessa tillväxtsiffror för hela METS 2014 är uppmuntrande tecken på en återhämtning för en Nordamerikanska marknaden och kommande förbättringar i Europa och på andra marknader, tillägger Irene Dros.

– METS har stått starkt under den ekonomiska nedgången och stadigt vuxit i både yta och antalet besökare. När vi nu går in i nästa fas kommer METS att fortsätta vara den viktigaste marknaden för världen fritidsbåtssektor.

METS är världens största utställning för tillbehör, material och system för marinbranschen. Mässan hålls på Amsterdam RAI 18–20 november. Den arrangeras av Amsterdam RAI i samarbete med ICOMIA (International Council of Marine Industry Associations).
Lars-Åke Redéen

De svenska företag som ställer ut i paviljongen i år är:
Baltic Safety Products
Båtsystem
Cleanboatprotector (ny)
Gecea Euro Trading
GreenStar Marin
Nammo LIAB
Poly-Produkter
Prezip Technology (ny)
Roca Marin
Rutgerson Marin
Seldén Mast
Sundquist Metall
Swenautic-Tedo
Trelleborg IPS
True Heading/Seapilot
Volvo Penta
Waterline Design med medutställande MOB Line (ny)
Windex
Wireteknik

Info: www.metstrade.com

Den stora bilden är från Europahallen på Rai Amsterdam, som arrangerar METS varje år i november.