Volvo Ocean Race halvvägs till Auckland

Med halva den fjärde etappen seglad håller Team Brunel kvar sitt övertag i toppen. Men vinden lättar närmare ekvatorn och konkurrenterna knappar in – framförallt Team SCA och Dongfeng Race Team.


Senaste positionsrapport: 1100 CET
Ledare: Team Brunel
Hastighet: 
4–16 knop
Vind: NO 2-8 m/sek

Nederländska Team Brunel har imponerat under den första delen av etappen från Sanya till Auckland med bra segling och välkalkylerade vägval. Men skadan kunde vart värre för deras konkurrenter som pressat sina båtar hårt för att inte tappa för mycket. Under onsdagsmorgonen skiljde det 50 sjömil mellan tvåan Abu Dhabi Ocean Racing och Team Brunel men på tre timmar hade det avståndet halverats.

– Självklart är det fint att leda och speciellt när det betalar sig att ta en stor omväg. Men mentalt är det ingen större skillnad eftersom jag vet att det är långt kvar till målet, säger Team Brunels skeppare Bouwe Bekking.

Nu väntar ekvatorn och doldrums med lite eller ingen vind. Här gäller det oftast att ha tur, att hitta vindbyar och fart som de andra missar och då kan positionerna i fältet mycket väl skifta.

De stabila passadvindarna från nordost som fältet seglat i den senaste veckan börjar nu avta för täten. Med alla sannolikhet kommer båtarna att fortsätta österut där vinden är kraftigare och effekterna av det vindfattiga området är mindre smärtsamma.

Team SCA som ligger femma, drygt 60 sjömil efter Team Brunel gjorde samma nordliga vägval som ledarbåten tidigt under etappen men har inte fått samma resultat. De senaste rapporterna har dock varit goda nyheter från svenskbåten.

– Nu har vi passerat Dongfeng och vi har fortfarande ett bra läge längst österut i fältet. Lyckas vi segla en halv knop snabbare än de andra under det kommande dygnet så har vi goda möjligheter att avancera, säger Team SCA:s Onboard Reporter Anna-Lena Elled.

Det kinesiska nyåret nalkas* men etappen har hittils inte varit någon fest för Martin Strömbergs Dongfeng Race Team. Laget har vant sig vid att tilhöra tätbåtarna men ligger just nu sist. Under onsdagen upptäckte de också att deras mastskena börjat lossna från masten, ett problem de måste reda ut när vinden lättar. Trots detta har de tagit in nästan 40 sjömil på Brunel under förmiddagen.

Den senaste veckan av snabb halvvindssegling har tagit hårt på seglarna och flera lag har rapporterat småskador och mindre olyckor. Flera båtar har fått reparera segel och spanska MAPFRE har haft problem med sin kommunikationsutrustning vilket gör att informationen de får om väder och positioner är väldigt begränsad.

Om ett par dygn kommer båtarna att vända och styra mot Auckland.

– Det har inte varit mycket till variation de senaste dagarna och det ska bli skönt med lite omväxling, säger Martin Strömberg på Dongfeng Race Team.

Lagen väntas passera ekvatorn på fredag morgon och nå Auckland mellan den 27 februari till 3 mars. Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.

*Nyårsdag 19 februari då hästens år avslutas och getens år inleds.