26 mars, 2015

Dahl bygger ”civil patrullbåt” i kolfiber

Svenska Dahl Naval AB har fått nya ägare i Lennart Alpståls företag i Estland. Alpstål är mannen bakom företaget som bygger både Arcona och Delta. Nu kommer en ny Dahl P10 ”civil patrullbåt”, som redan har sålts i fyra exemplar.

De första båtarna väntas bli klara till sommaren. För designen av den 11 m långa båten svarar Ted Mannerfelt hos Mannerfelt Design Team, som har sitt kontor i Täby (Viggbyholm).

Lennart Alpståls varv, Luksusjaht, är specialiserat på att bygga båtar modernt i vakuuminjicerad kolfiber. De bästa bevisen för detta är Delta Powerboats och även Arcona segelbåtar.

Informationen är än så länge knapphändig. Men skvallret säger att nya Dahl P10 blir en djärv patrullbåt i vakuuminjicerat kolfiber för användning året runt.

Dahl Naval AB är tidigare mest kända för sina snabba prestanda-RIB. Nu är dock siktet inställt på lite vanligare båtar.

Som framgår av bilden här intill är Dahl P10 en tufft designad båt med stor kabin, fördäck och akterdäck. Inga detaljer mer än måttuppgifter har framkommit, men båten får troligen goda fartegenskaper. Enligt uppgifter i media är båten designad och byggd för farter upp till 50 knop.

Tekniska fakta
Längd: 11,00 m
Bredd: 3,10 m
Vikt: 3 000 kg
Material: glasfiber eller kolfiber
Motor: 1 x Volvo Penta D6-370 eller 2 x Volvo Penta D3 20
Bränsle: 650 liter
Pris: från 2,6 Mkr
Info: www.dahlnaval.se