Prova på segling under Volvo Ocean Race

Det 93 000 m2 stora evenemangsområdet i Frihamnen är fullproppat med aktiviteter under Volvo Ocean Race-veckan. För den som gillar att testa nya saker hittas aktiviteter som prova på-segling, besök på tävlingsbåtarna och blokart i programmet.

Sporten blokart, som enklast kan beskrivas som att vindsegla på land med hjälp av en gokartsliknande farkost med ett vindsurfingsegel, kommer från Nya Zeeland och har funnits i Sverige i drygt ett och ett halvt år. Sverige är redan regerande Europamästare och allt fler får upp ögonen för den fartfyllda sporten.

– Blokart är något för alla, den är enkel att köra och passar alla åldrar. Jan Fagerberg, som tog EM-guld i år är till exempel 70 år, säger Jonas Bourghardt, ansvarig för Blokart Sweden. Under Volvo Ocean Race kommer besökare att kunna testa på blokart på en uppbyggd bana i Race Village.

För den som aldrig provat segling finns ett gyllene läge att få en lektion av seglingsinstruktörer från Göteborgs Kungliga Segelsällskap, GKSS.

– Vi kommer att finnas på plats alla dagar under Volvo Ocean Race och erbjuda lektioner i bassängen mitt i Race Village, precis där tävlingsbåtarna kommer att vara, säger Ia Kjellsdotter, projektledare på GKSS Event.

Prova på-seglingen kommer att vara accessjollar, vilket är en lätthanterlig båt som alla kan segla, oavsett funktionsvariation. Seglingskurserna fortsätter även kvällstid mellan 20-22, men med ett annorlunda koncept som fått namnet Love Boat. Under tisdagen och onsdagen kommer även dejtingsajten Happy Pancake att vara på plats för att matcha ihop seglingssugna singlar.

– Vår tanke med konceptet är ”kom och möt din kärlek i Frihamnen”. Antingen kommer du ensam så matchar vi ihop, eller så tar man med sig den man varit gift med i 25 år för en romantisk dejt, säger Ia Kjellsdotter.

Söndagen den 28 juni mellan klockan 10.00-16.00 finns ett unikt tillfälle att få kliva ombord på de sju tävlingsbåtarna och se hur teamen levt under de nio månader som tävlingen pågått.

I Volvo Ocean 65 Cross Section kan man under hela veckan se och känna på en fullskalig modell av tävlingsbåtarna. I tältet som kallas The Dome kan besökare också uppleva ”Another Day at The Office”, en 40 minuter lång informationsshow med ett quiz om vardagen på havet under Volvo Ocean Race.

För att se hela programmet med alla aktiviteter och tider, besök: http://volvooceanracegoteborg.com/sv/folkfesten

Volvo Ocean Race 2014-15, världens största havskappsegling, startade i oktober 2014 i Alicante, Spanien. Efter att ha seglat 39 000 sjömil runt jorden under nio månader avslutas tävlingen i Göteborg 21-28 juni. Under veckan arrangeras en stor folkfest på Frihamnen med artister och publikaktiviteter och den 27 juni avgörs ett sista In-Port Race i inloppet till Göteborgs Hamn.