25 april, 2025

S/S Hansa sjönk på en minut – ny utställning på Sjöhistoriska ger röst åt tragedin

Endast två av 86 personer överlevde torpederingen. Utställningen “S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof” öppnar på Sjöhistoriska den 22 maj och belyser fartyget, människorna ombord och en mörk händelse i vår historia.

Pressmeddelande:

Den 24 november 1944 inträffade en tragedi som skakade hela Sverige. Passagerarfartyget S/S Hansa torpederades av en sovjetisk ubåt utanför Gotland. På bara en minut gick fartyget till botten och endast två av de 86 personerna som fanns ombord överlevde.

Den 22 maj öppnar utställningen S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof på Sjöhistoriska museet i Stockholm. Utställningen skildrar en av Sveriges största fartygskatastrofer i modern tid och lyfter fram tragedin och de människor som drabbades. Med hjälp av personliga berättelser, bilder, röster från anhöriga och inlånade föremål från fartyget får besökarna komma nära de berörda – både de omkomna och de som överlevde.

– Utställningen berör en av andra världskrigets stora svenska trauman och försöker närma sig svaren på gåtan om vad som hände. Ny  forskning ger ytterligare pusselbitar till att förstå händelsen. Samtidigt är det här inte bara en historisk utställning utan även en berättelse om att leva under lång tid av ovisshet, behovet av att få kunskap och att bearbeta ändlös sorg samt att vårda minnen. Det är teman som är aktuella vid nästan alla trauman och svåra händelser, säger Mats Djurberg, museichef för Sjöhistoriska.

Utställningen klargör även efterspelet av katastrofen och Hansakommissionens arbetsmetoder i 1940-talets Sverige. Paralleller till vår samtid kring Östersjöns säkerhetsläge och Gotlands strategiska läge är uppenbara.

Vraket efter S/S Hansa hittades år 1988 och finns fortfarande på samma plats i Östersjön på 100 meters djup. Och minnena efter katastrofen när fartyget sprängdes i två delar av en sovjetisk torped lever kvar.

Utställningen S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof bygger på flera års forskning av gotlänningarna Lars Almgård Kruthof och Jakob Ringbom. Båda har personliga kopplingar till Hansakatastrofen och deras bok S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof gavs ut i mars 2024. Med utställningen tar de berättelsen vidare med föremål, vittnesmål, historiska fakta. En digital upplevelse tar med besökaren till vrakets viloplats på 100 meters djup i Östersjön.

– Det här är en berättelse om tystnad, sorg, men också om överlevnad och minnen. I utställningen får de röster som sedan länge tystnat åter höras, avslutar Mats Djurberg, museichef för Sjöhistoriska.

Utställningen är ett projekt av Gotlands Museum i samarbete mellan författarna Jakob Ringbom, Lars Almgård Kruthof, Rederi AB Gotland och Stiftelsen Voice of the Ocean med inlån från privatpersoner, Visby domkyrka och Statens Maritima och Transporthistoriska museer.

Vraket av Gotlandsbåten S/S Hansa vilar fortfarande på 100 meters djup i Östersjön. Fotograf/Källa: Jonas Dahm.

Jakob Ringbom och Lars Almgård Kruthof. Foto: Kerstin Klint.

Passagerarfartyget S/S Hansa vid kaj i Visby.