Sverige har vi cirka 860 00 fritidsbåtar, och varje år vistas flera miljoner människor någon gång i en fritidsbåt. Sverige är ett av världens båttätaste länder. För många är båtlivet en självklar del av sommaren – oavsett om det handlar om segelsemester i Östersjön eller dagsturer för bad, fiske och naturupplevelser.
Pressmeddelande:
Men i år, liksom många tidigare år, har vistelsen i vår vackra natur grusats av den alltmer återkommande algblomningen.
Många båtägare vittnar om hur semestern förvandlats till en kamp mot det gröna täcke som breder ut sig över vattnet. Under perioder med kraftig algblomning är bad otänkbart, och många hamnar fylls av illaluktande vatten som förstör sommarkänslan. Men problemen sträcker sig långt bortom det estetiska – algblomningen hotar hela det marina livet och rubbar ekosystemets balans.
Den främsta orsaken är övergödning. Näringsämnen som kväve och fosfor från jordbruk, avloppsvatten och andra källor läcker ut i havet och göder algerna. Det har gjorts mycket för att stoppa övergödningen de senaste årtiondena. Bland annat har reningsverk byggts och förbättrats. Men mer kan och måste göras.
Det är numera förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar. I anslutning till båtklubbar fungerar mottagningen av toaavfall bra. Men många enskilda båtägare som inte är anslutna till en båtklubb, och de som vistas flera dagar eller veckor borta från hemmahamnen, har fortfarande svårt att hitta fungerande toatömningsstationer.
Men övergödningen är bara en del av problemet. Det industriella fisket, särskilt det storskaliga bottentrålsfisket, har kraftigt minskat populationerna av viktiga fiskarter – arter som normalt håller algtillväxten i schack genom att äta algernas naturliga fiender. När dessa fiskar försvinner rubbas hela den ekologiska balansen.
Samtidigt som problemen förvärras, har också tillgången till information försämrats. Tidigare kunde allmänheten rapportera in algblomning till länsstyrelsernas informationscentraler, som gav aktuell lägesbild och vägledning till allmänheten. Men sommaren 2025 har flera länsstyrelser, på grund av indragna statliga anslag, tvingats lägga ner den funktionen. Det innebär att många båtägare nu står utan tillförlitlig och lokal information – mitt i högsäsongen.
Det är möjligt att stoppa algblomningen, men då måste flera olika kraftfulla åtgärder till.
Svenska Båtunionen kräver kraftfulla insatser och ett helhetsgrepp för att rädda Östersjön och framtidens båtliv:
- Skärpta krav på rening av avloppsvatten och minskat näringsläckage från jordbruket.
- Striktare regler och bättre förvaltning av det industriella fisket, särskilt för att skydda fiskbestånd som torsk, strömming och abborre.
- Utbyggnad av toatömningsstationer i skärgårdar och längs kusterna där många fritidsbåtar vistas under längre tid. Fler möjligheter att använda toaletter i land.
- Ökat internationellt samarbete mellan alla länderna runt Östersjön – algblomningen känner inga gränser.
Algblomningen är inte ett isolerat naturfenomen – det är en direkt konsekvens av våra mänskliga aktiviteter. För att säkra framtidens båtliv och våra hav som plats för rekreation, naturupplevelser och biologisk mångfald måste vi agera – nu.
Vi vill att Östersjön ska vara ett hav av liv och glädje där båtlivet har en framtid, inte en symbol för en miljökris.
Låt framtida somrar domineras av vatten utan att vara täckt av grön sörja och avstängda badvikar.
Christer Eriksson
Ordförande Svenska Båtunionen