Båtliv testar tre 9-tums kartplottrar:

Tre proffsinstrument

Två nya och en äldre 9-tummare är med i denna test. Utvecklingen går i en rasande fart, inte minst när det gäller att få fram speciella ekolodsgivare som ger undervattensbilder i realtid.

Text & foto: Lars H Lindén

9-tums kartplottrar testar vi med jämna mellanrum. Anledningen är att denna skärmstorlek får plats i många båtar. Den kostar heller inte en förmögenhet och innehåller ändå mängder av finesser och anslutningar till ekolod, radar, autopiloter och båtens motorer. Det sistnämnda är en stor fördel om man har begränsad plats framför ratten och vill samla all information i en enda enhet ombord.

Den största förändringen jämfört med vår test för tre år sedan är bland annat nya bildskärmar på de senaste modellerna. Så kallade IPS-skärmar (In-Plane Switching) som har en bättre färgåtergivning och en skarpare bild från sidan jämfört med de äldre LCD-skärmarna.

En annan fördel med just denna skärmstorlek är att den har en bildyta som kan delas upp i två sektioner utan att det blir för smått och otydligt. 7-tummarna blir för små för att dela bilden och 12-tummarna för stora och dyra för mindre båtar.

Dagens 9-tummare är idag ett proffsinstrument för navigation och mycket annat. En finess som tillverkarna ständigt utvecklar är djupvisningen. Samtliga 9-tummare kan köpas med eller utan möjlighet att ansluta en ekolodsgivare. Välj alltid det förstnämnda alternativet även om man inte startar med en givare. Senare är det lättare att komplettera och det som erbjuds är följande: Traditionell givare med olika frekvenser för olika djup plus information om vattentemperatur. Side- eller Downvision-givare som ger fotolika bilder av botten, där man klart och tydligt kan urskilja vrak, stenar och mycket annat. Sist, men icke minst – undervattensbilder i realtid, både under båten och framåt.

Andra finesser på marknadens 9-tummare är att all information på skärmen som kan överföras till en smartphone eller surfplatta via WiFi eller Bluetooth. Med denna finess får man helt enkelt en ”reservplotter” ombord.

Testresultat

Före vår test gjorde vi samma grundinställningar. Ett tiotal funktioner testades och betygsattes, även bildkvalitén i olika ljusförhållanden.

Garmin och Raymarine får flest pluspoäng efter vår test inte minst för bättre bildskärmar och sömlösa kartförflyttningar och zoomningar. Simrad har en något enklare skärm i denna GO-modell och således ett något lägre pris. Men de har även en NSS-modell med IPS-skärm som ligger på cirka 33 000 kr inklusive pekskärm och en knappsats på sidan.

En annan funktion som vi testade denna gång kallas för ”Automatisk vägledning”. Tillverkarna har lite olika beteckningar, men det handlar om att skapa en säker färdväg mellan två eller flera punkter. Hela denna test kommer vi att presentera i ett separat reportage senare i vår, men det är en mycket god hjälp på sjön. Inte minst för nya båtägare och andra som besöker nya vatten.

Garmin GPSMAP 923

 • IPS-skärm
 • nätverksplotter
 • smarta snabbknappar
 • sömlös kartförflyttning
 • tydlig ruttplanering
 • bra zoom

Raymarine Axiom+9

 • IPS-skärm
 • nätverksplotter
 • sömlös kartförflyttning
 • få knapptryck
 • smart ankarvakt
 • smart appsida i plottern

Simrad GO9 XSE

 • många kort kan användas
 • inbyggd ekolodsmodul
 • Stand Alone-plotter
 • Inte helt sömlös kartförflyttning

Garmin GPSMAP 923

16 899 kr

Garmins modell 923 är den färskaste 9-tummaren på marknaden. En efterföljare till deras Plus-modeller som nu uppdateras med mängder av finesser. Främst en IPS-skärm med bättre upplösning, dubbel processorkraft för att orka styra alla nya funktioner och möjlighet att installera alla nya givartyper. Denna nya 9-tummare har nästan samma yttermått som den gamla 7-tummaren, och kan få plats med viss justering. En annan finess har beteckningen Smartmode som man använder när man till exempel ska ankra, använda radarn m m. All information som har anknytning till detta dyker upp på skärmen.

En annan nyhet är Snabbknappar som dyker upp i överkant när man använder till exempel ekolod, radar eller annat. En kortare väg jämfört med att arbeta sig ner i undermenyer.

Nytt är även funktionen One Helm som används när man vill styra motordata, värmare, kamera mm från bildskärmen. Som extratillbehör finns en separat knappsats som kopplas in via NMEA 2000 eller körs trådlöst.

Klicka på bilderna för att se dom större.

Raymarine Axiom+9

17 990 kr

Raymarine har flera 9-tummare. Den senaste heter Axiom+9 och är en uppföljare till den äldre Axiom-serien.

Högupplöst IPS-skärm har man haft tidigare, men den nya modellen har en snabbare 4-kärnig processor och en ljusstarkare bildskärm. En annan finess är en Nano-beläggning som skyddar skärmen mot vatten, smuts mm. Axioms mjukvara har beteckningen Lighthouse 3 med en logik som man hämtat från Ipads och Smartphones.

Nya Axiom+ har även operativsystemet Android som gör det möjligt att ansluta 3-partsappar. Flera är förinstallerade och andra kan laddas in.

När det gäller sjökort kan både Navionics och C-Map användas, och ett nytt Lighthouse-kort är på gång med lite mera information, speciellt på land.
Väljer man Axioms RV-modell (Real Vision) kan djupdata från Side- och Downvision slås ihop till en 3D-modell av botten.

När det gäller djup har man även utvecklat en ny ankarvaktsfunktion där man skapar ett larmat område runt båten.

Klicka på bilderna för att se dom större.

Simrad GO9 XSE

14 990 kr

Simrad har tre 9-tummare i olika prisklasser från cirka 8 000 kr upp till cirka 30 000 kr. Simrad GO9 XSE, som är med i denna test, är mellanmodellen och en Standalone-modell som inte kan kopplas ihop i ett nätverk ombord. Men i övrigt har den samma finesser som den dyrare nätverksplottern Simrad NSS9.

Simrad GO9 har pekskärm, men en separat manöverpanel med fasta knappar och ratt finns som extrautrustning. I bakstycket på GO 9 finns anslutningar för ekolod, radar mm och den har även anslutning för NMEA 2000 vilket betyder den kan kopplas ihop med äldre motorer som har denna standard, och på så sätt få fram motorinformation. Inbyggd ekolodsmodul är standard som med rätt givare kan erbjuda CHIRP-teknologi, DownScan, StructureScan och ForwardScan.

GO9 har även inbyggt WiFi för överföring till surfplatta eller tillgång till GoFree Shop. Menysystemet kan både hantera vektorkort och rasterkort. Trådlös spegling till smartphones och surfplattor.

Klicka på bilderna för att se dom större.

Fakta – 9-tums kartplottrar

Fabrikat och modell Garmin GPSMAP 923 Raymarine Axiom+9 Simrad GO9 XSE
Typ Nätverksplotter Nätverksplotter Stand Alone
Skärmtyp IPS IPS LCD
Upplösning i pixlar 1280 x 720 1280 x 720 800 x 480
Manövrering Pekskärm Pekskärm Pekskärm
Anslutningar för:
Ekolod Ja Ja Ja
Radar Ja Ja Ja (via Ethernet)
AIS Ja Ja Ja
Autopilot Ja Ja Ja
Ethernet Ja Ja Ja
NMEA 2000 Ja Ja Ja
USB Ja Ja Nej
Övrig information:
Wi-Fi Ja Ja Ja
Bluetooth Ja Ja Ja
Skärmspegling Ja Ja Ja
Fjärrkontroll Extra Extra Extra
Kompatibla sjökort  BlueChart Navionics + C-Map Navionics + C-Map + Rasterkort
Ca-pris kartplotter 16 899 kr 17 990 kr 14 990 kr
Mera information www.garmin.com www.raymarine.se www.simrad-yachting.com

Anmärkning: Ca-priser den 10 januari 2022

Några förklaringar till tabellerna:
Typ: En nätverksplotter kan kopplas samman med andra enheter ombord.  Skärmtyp: IPS är något mera lättläst i olika vinklar. Upplösning: Antalet pixlar (=punkter) i bildskärmen. Manövrering: Fasta knappar eller pekskärm.  Ethernet: För att koppla in andra skärmar, kameror mm.  NMEA 2000: För anslutning till t ex ett nätverk, där alla inkopplade instrument kan ”suga åt sig” information. WiFi: Trådlös nätverksöverföring. Bluetooth: Trådlös kommunikation mellan två enheter i närheten av varandra. Skärmspegling: Allt innehåll i plottern kan visas på en telefon eller surfplatta, både Android och Iphone. Man kan även lägga ut rutter för att sedan för över dessa till plottern med hjälp av Wifi.   Fjärrkontroll: Kartplottern kan även manövreras via en fjärrkontroll (= extrautrustning). Kompatibla sjökort: Digitala sjökort som är anpassade för plottern. Ca-pris: Generalagentens riktpris. Hos återförsäljare kan andra priser förekomma.

VÅRA BETYG

Garmin 923

Garmin 923 Betyg Antal steg Kommentarer
Dagsljusbild 5 Starka färger, bra kontrast
Bild från sidan 4 Mörknar något, men fullt läsbar
Ändra ljusstyrka 4 3 Godkänt
Kartförflyttning 5 1 Mycket snabb och ”sömlös”
Hitta båt 5 1 Enkelt, text med ”Avbryt panorering”
Zoom 5 1 Med två fingrar eller knappar, mycket snabb. Stora och bra steg.
Dela upp bilden 4 2 Enkelt med Hem-knappen och välj sida
Sjökortsorientering 3 3 Något för många steg
Markera waypoint 5 2 Enkelt, markera på skärmen med fingret
Ruttplanering 5 3 Mycket enkelt och tydlig markering
Total poäng 45    

Raymarine Axiom+9

Raymarine Axiom+9 Betyg Antal steg Kommentarer
Dagsljusbild 5 Behagliga färger, bra kontrast
Bild från sidan 4 Mörknar något, men fullt läsbar
Ändra ljusstyrka 5 2 Enkelt
Kartförflyttning 5 1 Mycket snabb och ”sömlös”
Hitta båt 5 1 Enkelt, speciell symbol i överkant
Zoom 4 1 Två fingrar eller knappar. Snabb, men något korta steg med + och – knapparna.
Dela upp bilden 4 3 Enkelt, förslag finns på startsidan
Sjökortsorientering 3 4 Något för många steg
Markera waypoint 4 2 Markera på skärmen och välj ”Ny”
Ruttplanering 4 3 Ganska enkelt, något tunn markering
Total 43    

Simrad GO9 XSE

Simrad GO9 XSE Betyg Antal steg Kommentarer
Dagsljusbild 4 Starka färger, men något oskarpa konturer
Bild från sidan 3 Mörknar något, men fullt godkänd
Ändra ljusstyrka 4 3 Godkänt
Kartförflyttning 4 1 Snabb, men inte helt ”sömlöst”
Hitta båt 5 1 Enkelt, text med ”ta bort markör”
Zoom 4 1 Två fingrar eller knappar. Snabb, men något korta steg med + och – knapparna.
Dela upp bilden 4 3 Enkelt, förslag finns på startsidan
Sjökortsorientering 3 3 Något för många steg
Markera waypoint 4 2 Markera på skärmen och välj ”Ny”.
Ruttplanering 3 3 Enkelt. Tunn markering i olika färger
Total 38    

Betygsskala: 5 = mycket bra, 4 = bra, 3 = godkänt, 2 = ej godkänt, 1 = underkänt.

Förklaringar till våra betygskriterier:
Dagsljusbild: Skärpan i bildskärmen och i sjökortsdetaljer i både dags- och solljus.

Bildskärpa från sidan: Skärpan i bilden, cirka 45 grader från sidan. Ändra ljusstyrka: Hur många steg för att ändra ljusstyrkan. Kartförflyttning: Hur snabbt och enkelt man flyttar kartbilden till ett annat område. Hitta båt: Hur snabbt man kan centrera den egna båten till kartbildens mitt. Zoom: Snabbheten när man förstorar eller förminskar en sjökortsbild. Dela upp bilden: Hur snabbt och enkelt man kan dela upp bilden i flera sektioner. Sjökortsorientering: Hitta funktionen och ändra mellan Nord upp, För upp eller Kurs Upp. Lägga ut waypoint: Hitta funktionen och antal steg för att markera en waypoint . Ruttplanering: Hur enkelt det är att skapa en automatisk vägledning och hur tydlig den markeras i sjökortet.