1 januari, 2007

Vegaseglare träffas i Marstrand


Ända sedan Vegabåtarnas storhetstid som kappseglare i slutet på 60-talet och början på 70-talen har Vegaägarna haft internationella träffar som arrangerats av de nordeuropeiska Vegaklubbarna. I år ordnas den 20:e Friendship-regattan 26–31 juli i anrika seglarmetropolen Marstrand av Svenska vegaklubbens väskustsektion i samarbete med GKSS. De preliminära anmälningarna tyder på att det blir mer än 80 Vegor från sju länder plus tillresande från USA.

Man träffades till att börja med mest för att mäta sina krafter i kappsegling men redan tidigt ville man betona vänskapen och satte namnet ”International Friendship Regatta” (IFR) på träffarna. Alla kommer inte i sin egen Vega vilket gör att någon kan t ex få amerikafrämmande som gästbesättning.

Vegakryssaren tillverkades i cirka 3 400 exemplar 1966–1980. Konstruktören hade både kappsegling och familjesegling i tankarna. Under dessa år gav statistiken LYS-talet 1,00 vilket kan känns tufft att leva upp till på kryssen men desto lättare på en hård slör. Vegor har seglats över Atlanten, rundat Kap Horn och Svalbard samt besökt Antarktis.

Det finns Vegaklubbar (klassförbund) i sju länder och medlemmar i ännu fler. Allt om den svenska Vegaklubben finner man på www.vegaklubben.se. Ordförande och hängiven vegaseglare sedan många år är SBU:s tidigare ordförande Lars von Malmborg. En internationell organisation, Vega One Design Association (www.albinvega.com), samordnar klassreglerna och delar ut uppdragen att ordna en friendshipregattor.