27 februari, 2007

Göta kanal fyller 175 år

Pressrelease

Göta kanal firar 175 årsjubileum med tårtkalas och jubileumsfester under hela sommaren. Trots sin höga ålder är Göta kanal piggare än någonsin och ett av Sveriges största upplevelseområden med över 3 miljoner besökare per år. Kanalens 58 slussar
är fortfarande unika konstruktioner som lockar nyfikna både från Sverige och utlandet.

– Vi välkomnar både stora och små att vara med på Sveriges längsta födelsedagskalas. Hela vägen längs kanalen, från Östersjön till Vänern, blir det festyra i sommar, säger Claes-Göran Österlund, kanaldirektör på Göta kanalbolag.

Den stora högtidsdagen för Göta kanals jubileum blir i Sjötorp den 28 juni, men det blir också tårtkalas på Baltzar von Platens födelsedag och jubileumsfester på olika platser hela sommaren.

Göta kanal går genom hela Sverige och är ett av Sveriges mest kända besöksmål, vare sig man åker med klassiska kanalbåtar, med egen båt, cyklar eller besöker någon av anläggningarna intill kanalen. Upplevelseområdet från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Östersjön har mer än 60 boendeanläggningar, från vandrarhem och bed&breakfast till hotell och pensionat samt ett stort utbud av kaféer och restauranger.

Egen båt eller kanalkryssning

En dröm och en utmaning för många båtägare är att själva uppleva slussningens magi på
Göta kanal. Runt 5 000 fritidsbåtar går genom kanalen varje sommar. För fritidsbåtarna erbjuder Göta kanal flera nyheter för året, bland annat en resa under för- och eftersäsong med gemensamma stopp för sevärdheter eller en snabb transport på tre dagar, Göta kanal Express. Den som inte har egen båt kan hyra en båt på Göta kanal, intresset för det växer varje år och
i år utökas charterverksamheten ytterligare.

Att åka på kanalkryssning med båtar från förra sekelskiftet är annars det klassiska sättet att uppleva Göta kanal. Här går det att välja på olika fartyg med turer på en eller flera dagar.

Bad och bus för barnen

För de många barnfamiljer som besöker Göta kanal finns flera nyheter. Lagom till sommaren öppnar Sveriges första sail-in glassbar i Töreboda där glassen serveras från bryggan direkt över relingen. I samma gästhamn invigs en helt ny tempererad utomhusbassäng och en barnpool. I Norrkvarn finns ett upplevelseområde för barn med flera nyheter för året. Det är Professor Gullströms värld med ett forskningsfartyg för lek, klättring och upptäckter och ett kråkslott för den som vill busa på landbacken. Sedan tidigare finns redan en plaskvänlig
minikanal och en sagoskog med kanalens ovanligaste boende, två inredda trollstubbar.

Nya paket efterfrågas

Förutom de klassiska kanalkryssningarna är några av de mest populära arrangemangen längs med Göta kanal paketresorna med cykel eller kanot. Hittills har cirka 12 000 personer köpt en paketresa med cykling. Nyheter för i år är kombinationsresor, med cykel och kanot respektive cykel och kanalbåt.

– Göta kanal är ett unikt byggnadsverk och många drömmer om att komma hit och själva få slussa eller bara uppleva atmosfären kring kanalen. Med våra miljontals besökare är vi ett av Sveriges populäraste semestermål, säger Claes-Göran Österlund.

Ett urval nyheter och upplevelser längs med Göta kanal sommaren 2007
175-års jubileets stora högtidsdag firas i Sjötorp den 28 juni.

Jubileumsfester i Motala den 20-22 juli, Karlsborg den 27-29 juli, Söderköping
den 25-26 augusti, Norsholm den 18 augusti.

Revy och operett – jubileumsrevy och Östgötaoperettens jubileumsföreställning.

Tårtkalas längs kanalen den 29 maj för att fira Baltzar von Platens födelsedag.

Jubileumsutställning Baltzar von Platens brev i Motala hamn.

Visioner vid vatten – ett konstprojekt längs med Göta kanal som har vernissage den 30 juni.

Kanalbåt – ett klassiskt sätt att sakta glida fram längs med kanalen.

Norrkvarns slussområde. Nya konferenslokaler invigs i Baltzar von Platen Lodge,
ett exklusivt och historiskt boende, vandrarhem och hotellrum.

MC-cruising längs med kanalen den 16 juni – 300 motorcyklar spinner loss mellan
Borensberg och Söderköping.
Kyrkbåtar från Hälsingland på kanalen 25-28 juli, 100 kyrkbåtsroddare ror en vecka

Besök inspelningsplatserna för ”Göta kanal 2 – Kanalkampen.”

Cykla eller paddla och kombinera med kanalbåt– olika paketlösningar vid olika delar av kanalen.

Kräftfiske vid Göta kanal – paketresor med fiske.

Kanalturer, paket och aktiviteter återfinns i Resemagasin Göta kanal 2007. För att ladda hem Resemagasin Göta kanal 2007 som pdf-fil, gå in på www.gotakanal.se.