28 februari, 2007

Skärgården blommar i ny bok

Pressrelease

Stockholms skärgård har hundratusentals besökare per sommar. Många av besökarna är naturintresserade och vill lära sig mer om de växter som möter dem i klippskrevor och strandkanter. Därför är Skärgårdsstiftelsens vänbok 2007 ett praktverk om skärgårdens blommor, späckad med vackra bilder och med beskrivningar av både skärgårdsmiljöer och enskilda arter.

– Jag hoppas att årets vänbok kommer att få skärgårdsbesökarna att upptäcka skärgårdens blommor och lära sig mer om deras unika växtplatser, säger Berndt Festin, vd på Skärgårdsstiftelsen.

Blommande skärgård är en nyutgiven bok av biologen, naturfotografen och skärgårdsbon Klas-Rune Johansson. Den skickas i dagarna ut till de 17 000 medlemmarna i Skärgårdsstiftelsens vänner och finns också att köpa i bokhandeln.

Blommande skärgård är en genomgång i ord och bild av de blomstermiljöer som finns i skärgården. Boken börjar vid innerskärgårdens vitsippsbackar och tar sig sakta ut till gräslök och gul fetknopp i ytterskärgården. Den innehåller beskrivningar av miljöer och växtbetingelser, men också författarens personliga betraktelser av skärgårdsnaturen. Här kan man läsa om utskärens tranbär, eller tränjon som de kallas av skärgårdsborna, som färgar myrarna rosa under blomningen och vars pyttesmå blommor på nära håll liknar en cyklamen.

Här finns miljöbilder som doftar hav och tång, och närbilder där blommorna är i fokus. Blommande skärgård innehåller också rena artbeskrivningar där den nyfikne kan läsa på om olika blommor, deras växtplatser och blomningstid.

– Bilderna och texterna i boken ska inspirera läsaren till att besöka skärgården och kanske se på skärgårdsnaturen med nya ögon, säger Klas-Rune Johansson.

Inspirerande och lärorik

Skärgårdsstiftelsen arbetar aktivt genom sina tillsynsmän för att upprätthålla skärgårdens unika miljöer, både i odlingslandskap och skogsbruk. Det i sin tur bidrar till att skärgårdsblommorna får ha kvar sina växtplatser.

– Vänboken är inte bara en vacker och inspirerande bok, man kan också lära sig ett och annat av den. Inte bara vad blommorna heter utan också var de växer och lite om varför vissa blommor trivs på vissa ställen, säger Berndt Festin, vd på Skärgårdsstiftelsen.

Blommande skärgård ges ut av Wahlström & Widstrand och kommer att säljas i bokhandeln från mars. Rekommenderat cirkapris är 299 kronor. ISBN 978-91-46-20401-5