9 mars, 2007

Årets seglare på Allt för sjön

Varje år delar Svenska Seglarförbundet ut en rad utmärkelser till de seglare som gjort en extra stor prestation under det gångna året.

2006 års utmärkelser delas ut på Allt för sjön, Stockholmsmässan, fredagen den 2 mars kl 14.30. Utdelningen sker i nära anslutning till Svenska Seglarförbundets monter C22:38. Enklare förtäring serveras i montern efter ceremonin. Då finns också möjlighet till intervjuer med pristagare och förbundskapten Magnus Grävare.

Pristagare:
Therese Torgersson och Vendela Zachrisson, GKSS – Årets seglare, bästa kappseglingsprestation.
Sandra Sandqvist, KSSS – Reimerspokalen, årets bästa kvinnliga kappseglingsprestation
Rasmus Myrgren, GKSS – Vinges Kanna, bästa manliga seglare eller besättning
Emil Cedergårdh, Lerums Segelsällskap och GKSS – Geddapokalen, mest meriterade junioren
Roger Nilson, KSSS – Nakterhuset, bästa havskappseglaren
Johan Tillander, Jollekappseglarna Västerås – Lyftet, årets Rookie
Victor Bergström, SS Kaparen – Halvan, bästa juniorresultat på internationellt mästerskap
Emma Aspington – Årets tränare

Motiveringarna
Årets seglare har utdelats till förtjänta seglare sedan 1978. Pokalen är uppsatt av Svenska Seglarförbundet och är ständigt vandrande. Pokalen tilldelas den eller de seglare som under året enligt Svenska
Seglarförbundets styrelse gjort den bästa kappseglingsprestationen. För andra gången går utmärkelsen till Therese Torgersson och Vendela Zachrisson, GKSS. Under 2006 lyckades de vinna den för-olympiska regattan i Qingdao, Kina, ta medalj på VM, då de efter en fantastisk sista segling gick från sjätte till tredje plats, och nå en fin fjärdeplats på EM. 2006 var därmed det fjärde året i rad som paret tog en mästerskapsmedalj. De tar nu definitivt en plats bland våra främsta seglare genom tiderna.

Reimerspokalen tilldelas av Svenska Seglarförbundet den kvinnliga kappseglare som gjort den främsta prestationen. Sandra Sandqvist, KSSS, vann E-jolle-VM i så överlägsen stil att hon inte behövde ställa upp i de två sista seglingarna. Tidigare under veckan hade hon tagit silvret på Open Week. Hon visade också i sin kölbåtsdebut i ”Mästarnas Mästare” med en fjärdeplats att hon besitter stora all round-egenskaper i sporten. Vinges Kanna tilldelas till den manlige seglare som gjort årets seglingsprestation. Rasmus Myrgren, GKSS gjorde 2006 en fantastisk comeback i Laserklassen efter ett par års uppehåll. Med en bronsmedalj på världsmästerkapet i Jeu jeu, Sydkorea, i den mest spridda och konkurrenskraftiga jolleklassen visar Rasmus att han är en talang utöver den vanliga med förmågan att prestera när konkurrensen är som tuffast.

Geddapokalen skänktes till Svenska Seglarförbundet 1965. Pokalen ska årligen delas ut till den mest meriterade junioren. 18-årige Emil Cedergårdh, Lerums Segelsällskap och GKSS, har på mycket kort tid etablerat sig i Sverigeeliten i Laser. Vid årets ungdoms-VM i Weymouth i England blev Emil tvåa efter att länge ha lett regattan. Med ambition, vilja och stor träningsflit har Emil vad som krävs för en lång karriär inom sporten.
Nakterhuset (Diones vandringspris) Detta antika, stiliga nakterhus skänktes av Ola Wettergren 1985 till Svenska Seglarförbundet för att årligen utdelas till välförtjänta havskappseglare. Roger Nilson, KSSS, har under mycket lång tid havskappseglat med stora framgångar och inte minst som en mycket god navigatör och initiativtagare till nya projekt.

Svenska Havskappseglingsförbundet anser att Atlantrekordet 2006 gör Roger Nilson till en värdig vinnare. Lyftet tilldelas den eller de seglare som genomgått en dramatisk utveckling under året eller gjort ett imponerande ”lyft” inom seglingen. Johan Tillander, Jollekappseglarna Västerås, har vid 29 års ålder tagit steget in i världseliten i Finnjolle. Han blev sjua både på VM i Split, Kroatien, och EM i Palamos, Spanien. Med en fjärdeplats vid de förolympiska seglingarna i Qingdao, Kina, visade Johan att han nu efter en envis satsning gjort det stora lyftet och blivit en het OS-aspirant inför 2008.

Halvan tilldelas den junioridrottsman/lag som under året erhållit den bästa placeringen på ett VM, EM,JVM eller JEM. 2006 tilldelas priset Victor Bergström, 17 år från SS Kaparen. Han tog silver vid årets Ejolle-VM som hölls i vattnen utanför Skovshoved, Danmark. I vår tuffaste juniorklass visade Victor återigen att han är en av de största talangerna som kommit fram i svensk segling på senare år. Han blev dessutom svensk mästare i klassen.
Årets Tränare utdelas varje år till den tränare/coach som under året bidragit med värdefull utveckling av en enskild seglare eller besättning men kan även tilldelas tränare/ledare för ett lag eller en förening. Utmärkelsen går till Emma Aspington som har gjort en stor insats inför ungdoms-VM, med förberedelser och träningsläger. Hon coachade också det svenska laget på ett förtjänstfullt sätt.