12 mars, 2007

Nytt högtryck i båtbranschen

Pressrelease

En ny stark båtsäsong står för dörren. Det var det allmänna intrycket när Allt för sjön 2007 stängde i går den 11 mars. Över 110.000 personer besökte den 10 dagar långa mässan som bjöd besökarna att titta på över 1000 båtar.

Årets Allt för sjön var rekordstor och den största båtmässan som någonsin hållits i Norden. Överallt i mässhallarna talades det om en försäljning som är bättre än på länge – och då har båtbranschen ändå flera rekordår bakom sig.
– Det är ingen överdrift att tala om högtryck i båtbranschen, vilket märktes tydligt under mässdagarna, så det känns verkligen spännande inför den stundande båtsäsongen. Vi ser också att intresset för mässan är mycket bra . Vår undersökning visar att över 97 procent av de som besökte mässan var positiva till den och lika många uppgav att de förmodligen kommer tillbaka nästa år. Så båtintresset lär hålla i sig säger Thomas Sandberg, projektledare för Allt för sjön.

På årets mässa kunde en del nya trender skönjas. En trend är att båtarna blir större och bekvämare. För tio år sedan räknades en 32-fots segelbåt som ”normal”. I dag är normalsegelbåten snarare 40 fot. Även motorbåtarna har ”vuxit till sig”, samtidigt som vi ser fler typer av motorbåtar. De lite mörkare mahognyinredningarna ersätts ofta av ljusare träslag och vitt, vilket ger ett rymligare och modernare intryck.

Antalet segelbåtar på marknaden ökar, och nytillskottet är kanske som störst bland de mindre segelbåtarna. På mässan sågs en rad nya segelbåtar runt sex – sju meter, både ”bobåtar och kappseglingsbåtar, som inte kostar mer än någon tusenlapp i månaden och som är ett bra alternativ för till exempel ungdomar som vill ut på sjön.
Båtmarknaden blir också allt mer internationell. Till Sverige kommer båtar från världens alla hörn, vilket berikar utbudet av båttyper. På mässan visades båtar från Kina, USA, Turkiet, Polen och de flesta andra europeiska länderna. Gemensamt är att i stort sett alla håller en mycket hög kvalitet.

Antalet besökare var ungefär som förra året, 111.521 människor besökte Allt för sjön, vilket gör den till Nordens största årligen återkommande evenemang alla kategorier.