23 april, 2007

En bekväm seger över China Team

(2007-04-22, Valencia) Det blev en bekväm seger – efter en tuff inledning. Victory Challenge slog China Team med dagens största segermarginal, tre minuter och 50 sekunder.
– Det viktiga idag var att göra saker enkelt och bara göra jobbet på det sätt vi alla vet att det ska göras. När vi väl utökat vår ledning blev det ett ganska bekvämt race, säger David Endean, fallman på Järv (SWE 96).
– Jag njöt verkligen hela dagen, säger Pelle Petterson, skeppare för de svenska America’s Cup-utmaningarna 1977 och 1980. Han var 18e person ombord.

Med tanke på att bristen på vind Valencia under inledningen av utmanarserien Louis Vuitton Cup gjort att det bara var flight tre av round robin ett som seglades idag – av elva – den söndag när den elfte flighten skulle ha seglats går det inte att dra några slutsatser av resultattabellen ännu.

Men i och med att Victory Challenge vann sin andra match – av tre –ligger teamet för närvarande på en delad tredjeplats i utmanarserien Louis Vuitton Cup, sedan en av huvudmotståndarna i kampen om en av de fyra semifinalplatserna, spanska Desafío Español förlorade idag mot franska Areva Challenge.

– Vi hade inte den bästa av starter och det gjorde livet lite svårt för oss under första halvan av första kryssen. Men allt förberedelsearbete vi genomfört gav resultat, vi lyckades segla på utsidan av kineserna, träffa rätt på ett par vindskiften och komma i en stark position, säger David Endean.

– Därefter handlade det bara om att minimera riskerna.

Ombord som 18e person fanns Pelle Petterson, 74, svensk seglings största namn, två faldig OS-medaljör och skeppare, designer med mera, för de två första America’s Cup-utmaningarna med båten Sverige.

– Det var ett superarbete ombord och jag var imponerad av kommunikationen mellan killarna, sa han efteråt.

Efter att flight tre seglats idag avtog brisen i Valencia igen.

Därmed flyttades Victory Challenges match mot BMW Oracle Racing till imorgon. Oracle hade stora problem under inledningen av sin match idag mot Team Shosholoza (som Victory Challenge slog i fredags). Det sydafrikanska teamet ledde över det amerikanska teamet vid båda rundningarna under första varvet.

– Vi ser fram emot att möta BMW Oracle imorgon, vi hade hoppats få göra det idag, men det kan vänta. Vi kommer att gå in för det racet på samma sätt som vi gör för alla våra race, fokusera på att göra vårt bästa, minimera misstagen och ta hem en seger, säger David Endean.

BMW Oracle Racing är tillsammans med Luna Rossa Challenge och Mascalzone Latino är obesegrade hittills i Louis Vuitton Cup.

Andra match imorgon blir mot tyska United Internet Team som ännu inte vunnit en match.