5 maj, 2007

Två raka segrar i kampen om en plats i semifinalerna

Det var två matcher Victory Challenge bara måste vinna.
Magnus Holmberg och hans besättningen gjorde det också.
Med två bekväma segrar på fredagen, över United Internet Team, med 1:18, och över +39 Challenge, med 1:03, har Victory Challenge stärkt sin ställning inför de sista dagarnas kamp om en av platserna i semifinalerna.
– Vi har en perfekt position, att få slå underifrån, säger Johan Barne, navigatör på Järv (SWE 96)

Victory Challenge seglade säkert och stabilt idag när flighterna fem och sex avgjordes i round robin två i Louis Vuitton Cup. Egentligen seglas bara en flight per dag i round robin två, men det blev dubbla flighter sedan även torsdagens seglingarna ställts – för åttonde dagen av 18 under utmanarserien – på grund av vindförhållandena i Valencia.

– Det såg kanske lättare ut än det var. Men vi seglade riktigt bra tidigt på första kryssen i båda matcherna. Mot tyskarna fick vi en tidig ledning på 100 meter och därefter var det ganska enkelt. Mot +39 var det ganska tätt, men vi lyckades få ett övertag och det räckte, säger Johan Barne.

I ledningen av Louis Vuitton Cup återfinns för närvarande BMW Oracle Racing och Luna Rossa Challenge, båda med 27 poäng. Trea ligger Emirates Team New Zealand med 28 poäng. Fyra är Desafío Español med 23 poäng och femma Victory Challenge med 22 poäng.

Både Desafío Español och Victory Challenge har vunnit lika många matcher, poängen som skiljer kommer från bonuspoängen teamen hade med sig från för-regattorna inom ramen för 32a America’s Cup.

Av de tre teamen i topp återstår på tisdag och onsdag både Luna Rossa Challenge och BMW Oracle Racing för Desafío Español, som idag förlorade över Emirates Team New Zealand och vann över China Team.

Victory Challenge har Emirates Team New Zealand kvar, samt Areva Challenge, just Desafío Español och Mascalzone Latino.

– Vårt mål är att vinna alla fyra matcherna och då är vi en mycket stark position, säger Johan Barne.

Victory Challenge står över i flight sju i morgon, då Desafío Español möter Team Shosholoza. Spanjorerna har har också United Internet Team kvar, på söndag.

Den kanske avgörande matchen, mellan Victory Challenge och Desafío Español, seglas på måndag.

Desafío Español har också fördelen av jurybeslutet igår, att få segla om matchen mot Mascalzone Latino (som Desafío Español förlorade). Den matchen seglas efter flight sju imorgon.

Round robin-omgångarna ska vara färdigseglade på onsdag. Därefter är sju team ursäktade från fortsatt tävlande. Bara fyra går vidare till semifinalerna som inleds måndagen den 14 maj.