10 maj, 2007

Ett enormt jobb räckte inte

(2007-05-08, Valencia) Varma, långa applåder möter besättningen på Järv (SWE 96) när man kommer tillbaka till basen i Valencia.
– Självklart känns det tufft en dag som denna. Men jag tycker vi gjort ett enormt jobb. Vi har kämpat så in i helvete för att ta oss till semifinalerna, i slutet lyckades det inte, säger Magnus Holmberg, skeppare och rorsman.
Även i matchen mot Emirates Team New Zealand idag levde hoppet länge – eftersom Victory Challenge ledde racet hela första kryssen och ner på halva första länsen.

I och med att det till slut blev förlust – med 34 sekunder för Victory Challenge mot Emirates Team New Zealand – hjälpte det inte att BMW Orace Racing, sju minuter senare, besegrade Desafío Español.

Därför utbröt glädjescener på den spanska båten efter att man förlorat mot den amerikanska med 55 sekunder, eftersom Desafío Español är vidare till semifinalerna, tillsammans med Emirates Team New Zealand, BMW Oracle Racing och Luna Rossa Challenge, oavsett vad som händer i avslutande flight elva i round robin två imorgon.

Victory Challenge blir femma i Louis Vuitton Cup.

Men vilken föreställningen teamet bjudit på, framför allt den senaste veckan, en föreställningen som skapat en tilltagande spänning i just kampen om en plats i semifinalerna.

Det var i matchen mot BMW Oracle Racing förra onsdagen den föreställningen började, när Victory Challenge ledde, med 13 och 17 sekunder vid de två första rundningarna och inte passerades av det amerikanska teamet förrän vid toppmärket för sista gången (Oracle rundade en sekund före). Det blev en förlust på 14 sekunder, men var samtidigt ett tecken på det Magnus Holmberg säger idag:

– Vi har lyckats bli bättre och bättre för varje dag i round robin-serien, vilket vi visste från början var nödvändigt i en serie matcher som denna.

Efter den täta matchen mot BMW Oracle Racing fortsatte besättningen på Järv med fyra segrar på rad, över United Internet Team, +39 Challenge, Areva Challenge och så igår över Desafío Español.

Man visste samtidigt att förutsättningarna för att ta sig till semifinalerna fortsatt var hårda, sedan Desafío Español, genom jurybeslut, fått segla om sin förlustmatch i round robin två mot Mascalzone Latino, och vunnit den.

Det behövdes seger både idag över nya zeeländarna och imorgon över Mascalzone Latino, och förlust för spanjorerna mot BMW Oracle Racing idag och mot Luna Rossa Challenge imorgon.

– Vi har blivit starkare och starkare, men det räckte inte, säger Magnus Holmberg.

Nu återstår för Järv matchen mot Mascalzone Latino imorgon.

Utgången av den påverkar inte placeringen för Victory Challenge i Louis Vuitton Cup.

I matchen mot Emirates Team New Zealand inledde Järv med att vinna starten med 18 sekunder. Vid toppmärket hade nya zeeländarna tagit in åtta sekunder och halvvägs ner på första länsen hade de passerat.

– De pressade oss genom att vara alldeles bakom oss på länsen, vi var tvungna att göra något. Vi ville inte få en samtidig gipp, för då hade de stört vår vind. Därför var vi glada att de inte gippade när vi gjorde det. Det var ett vänsterskifte just då, tyvärr fortsatte vinden att vridas ytterligare till vänster, vilket var till nackdel för oss. De tog över ledningen, säger Magnus Holmberg.

– Vi hoppades fortfarande vi skulle kunna passera dem. Vi kämpade så hårt vi kunde, på kryssen och på länsen, men vi kom aldrig tillräckligt nära.

Det var inte Emirates Team New Zealand, utan Desafío Español som blev vinnaren, genom att de är vidare till semifinalerna som inleds på måndag.

– Desafío är ett starkt team med många begåvade seglare. De har varit välfinansierade och tränat med två båtar länge. I det här läget kan vi bara gratulera dem, säger Magnus Holmberg.

Victory Challenges utmaning för 32a America’s Cup sker i partnerskap med Tele2, Red Bull och MTG. Metro och Viasat Broadcasting är mediepartners. Corum är officiell tidtagare. Sail Racing, LIROS Yacht Ropes, Rutgerson Marin, Pergo och OM Pimespo Ibercarretillas är officiella leverantörer. Teamleverantörer är Sebago, Oakley, Ascom Wireless Solutions, Optimus, Flaggfabriken National, Fitness First i Valencia och Nordic Sea Hotel i Stockholm.