10 maj, 2007

Sveriges största segelbåt siktas i Stockholm

Hyundai Yacht – SWE 11000 – inleder tävlingssommaren med Lidingö Runt

Lördagen den 12 maj är det tävlingspremiär för Hyundais segelbåt. Med sina 100 fot (30,5 meter) är Hyundai Yacht den största aktivt tävlande Super Maxi segelbåten, både i Sverige och internationellt. Lidingö Runt blir första tävlingen för säsongen och skeppare är legendariske Pelle Pettersson.

Sveriges största segelbåt, Hyundai Yacht, kommer till Stockholm för att medverka på kappseglingstävlingen Lidingö Runt. Segelbåten, som är en Super Maxi 100 och mäter 100 fot (30.5 meter) i längd och 40 meter i masthöjd. Lidingö Runt är den första av flera tävlingar som båten kommer att delta i under sommaren. Hyundai Yacht kommer till exempel även att vara med på Gotland Runt. Skeppare på båten under hela säsongen är Pelle Petterson, Sveriges genom tiderna mest prisbelönta seglare.

”Det är en underbar känsla att stå till rors på Hyundai och känna ett fint stöd av den mycket kunniga besättningen”, säger Pelle Pettersson.

Segelbåten är designad av Ron Holland och byggd 1999 av Pendennis varvet i Storbritannien. Andra intressanta data är att vikten är 32 ton, att storseglet har en segelyta på 290 kvadratmeter (spinnakern 700 kvadratmeter) och att besättningen vid tävling är 24 personer.

Pelle Petterson är mest känd för att ha konstruerat segelbåtar och är skaparen bakom stora delar av den svenska fritidsflottan. Han har bland annat ritat Maxi 68, 77, Fenix, 909, 999, 606 och Maxi Racer. Pelle Pettersson var även med och formgav Volvo P1800. Som tävlingsseglare erövrade Pelle Pettersson 1964 ett OS-brons i starbåt tillsammans med Holger Sundström och 1972 ett OS-silver med Stellan Westerdahl. 1969 erövrade han ett VM-guld i segling.

Kommentarer

Peter Weisheit 16:18:35 2013-11-24

http://www.powerphoto.nu/vara-bilder/tjornrunt-2008/