24 maj, 2007

2007 blir Sveriges största seglingsår

Årets två största seglingsevenemang på svenska vatten är Eurocard Gotland Runt i Sandhamn och Match Cup Sweden i Marstrand. I den första möts både amatörer och proffs i Europas största havskappsegling.
På västkusten möts världseliten i match racing i den internationella stortävlingen Match Cup Sweden.
Victory Challenge har just genomfört en av Sveriges bästa insatser i Louis Vuitton Cup. Magnus Holmberg, Sveriges främste match racingseglare berättar om den svenska America´s Cup-satsningen.
Eurocard Gotland Runt, den klassiska och största havskappseglingen på svenska vatten, har i år gjorts om en hel del, bland annat med en ny ”folkklass” – LYS-klassen och en hel veckas publikfestligheter i Sandhamn för dem som inte seglar. Starten går den 1 juli kl. 12.00 i Sandhamn och seglingarna går runt Gotland och tar mellan två och fyra dygn.

LYS lockar familjeseglarna
– Eurocard Gotland Runt blir i år en tävling för proffs, amatörer och inte minst för besökarna i Sandhamn. En nyhet är att man för första gången kan ställa upp i LYS-klassen med vanliga familjebåtar. Vi har också för första gången ett underhållning för både barn och vuxna som är kvar i Sandhamn, från onsdag till onsdag, säger nyutnämnda klubbdirektören på KSSS, Therese Ahlström.
Antalet tävlande båtar förväntas öka i år.
– Vi vill bredda tävlingen både till antalet båtar och till familjer och amatörseglare. Vi har infört LYS för att göra det enklare för fler att ställa upp i Eurocard Gotland Runt och tävla mot rena kappseglingsutrustade båtar, men de behöver inte komplicerade mätbrev, dyra segel och de kan hyra säkerhetsutrustningen, säger Fredrik Feldreich, tävlingsledare.

VO70-båtar i tuff duell
Eurocard Gotland Runt är norra Europas största havskappsegling. Storleken avspeglas inte minst i land på antalet publikarrangemang i Sandhamn som är rekordstort i år. Bland de tävlande finns många nya, intressanta båtar. Bland annat får vi se ett spännande VO70-race med bland andra Ericsson och ABN Amro på startlinjen samt den extrema Open 60-båten, Hugo Boss, en 60-fotsracer som seglas av Alex Thomsson. Alex är ett av de allra största namnen i ensamseglingens jorden-runtcirkus.
Följ seglingarna via webben och i mobilen.
I år kan också många av Gotland Runt-båtarna följas av ”soffliggarna” genom ett nytt utvecklat positioneringssystem med AIS-transpondrar från True Heading. Fler båtar än tidigare kommer att ha sändare ombord som ständigt ger aktuella positioner så att man kan följa båtarna via Internet. Seglingarna går också att följa via mobilen, www.gotlandrunt.se/mob

Match Cup Sweden lockar världsseglarna
Match Cup Sweden är den största internationella matchracingtävlingen på svenska vatten och seglas av tradition i Marstrand inför en publik på över 100 000. Hit kommer flera av världens bästa matchracingseglare. Magnus Holmberg, som nyligen fick mönstra från av den svenska America’s Cup-satsningen är en självskriven stjärna i startfältet. 15 av 16 toppseedade världsseglare är klara, bland annat Magnus Holmberg och ytterligare några namnkunniga seglare från America’s Cup kommer. De svenska hoppen Jenny Axhede och Malin Millbourn tillsammans med världsettan Claire Leroy utmanar herrarna på samma villkor. Tävlingarna pågår den 2-8 juli i Marstrand.
Följ båtarna via Internet eller från ”berget”.

Match Cup Sweden är en av de mest publikvänliga seglingarna som går på svenska vatten. Båtarna seglar på en kort bana mycket nära land och seglingarna lockar varje år omkring 100 000 åskådare. De flesta kan bänka sig bekvämt på bergsklipporna varifrån de ser tävlingarna mycket bra.

Andra stora svenska seglingsevenemang 2007
SM/EM i IMS avgörs i Sandhamn 24-29 juli. LagOptiSM och SprintSM för Laser arrangeras av KSSS i år. Ericsson Racing Team bygger ny VO70-båt i Kista och förbereder sig för Volvo Ocean Race 2008-2009. Tall Ships’ Race är världens största och vackraste regatta för gamla segelskepp. 120 seglande skepp av olika storlekar samlas i Stockholm i slutet av juli och kappseglar till Stettin med start den 31 juli från Revengegrundet.

Info www.gotlandrunt.se och www.matchcupsweden.com

Läs även Gotland Runt-bloggen, gotlandrunt.blogg.se.