25 maj, 2007

Ericsson Racing Team presenterar svensk skeppare

Stockholm 25 maj 2007 – Ericsson Racing Team ställer upp med två båtar i Volvo Ocean Race 2008-09. Båt nummer två blir en nordisk affär med nordisk besättning. Svenske kappseglaren Anders Lewander får ansvaret ombord som skeppare.

I fjol rekryterade Ericsson Racing Team några av seglingsvärldens absolut bästa och mest erfarna namn till sin satsning. Skepparen John Kostecki, designern Juan Kouyoumdjian och båtbyggaren Killian Bushe har alla tunga meriter från tidigare Jorden Runt-kappseglingar.

Anders Lewander ansluter nu till det namnkunniga gänget, med en meritförteckning som inte riktigt liknar de andras. Han är en nykomling i Volvo Ocean Race och hans bakgrund är något olik den gängse bilden av en professionell havskappseglare.

– Vi vill föra in nytt folk i tävlingen. Ett av våra mål är att bidra till utvecklingen av erfarna och högklassiga havskappseglare i Norden. Vi har redan idag skickliga kappseglare i Norden. Nu ger vi dem en möjlighet att få erfarenhet från internationell havskappsegling, säger Richard Brisius, VD för Ericsson Racing Team.

Anders Lewander må vara en nykomling i Volvo Ocean Race men hans bakgrund och seglingsmeriter är imponerande. Anders har varit medlem i svenska seglingslandslaget under flera år och seglat det mesta från 49:ers till Archipelago Raid. Han har också seglat jorden runt ombord på Cheyenne/Playstation i Oryx Cup 2005. Sedan 1994 arbetar Anders som segelmakare på North Sails Sweden på Lidingö i Stockholm.

– Jag är stolt över att få förtroendet att leda en nordisk satsning i Volvo Ocean Race. Ericsson Racing Teams satsning är otroligt professionell i alla detaljer och vi bygger ett starkt nordiskt team, säger Anders Lewander och fortsätter:

– Det finns en fantastisk kompetens bland nordiska seglare och nu har vi förutsättningarna att visa upp den.

Anders Lewander kommer att jobba tillsammans med Magnus “Mange” Olsson som coach och rådgivare. Mange har seglat fem Volvo Ocean Race/Whitbread och hans erfarenhet är ovärderlig för teamet.

Ericsson Racing Team kommer att bygga båda sina båtar på varvet vid Ericssons huvudkontor i Kista utanför Stockholm. Den första byggs just nu och sjösätts i höst, medan båt nummer två blir klar under våren 2008.

– Det här är i särklass det bästa sättet att få en stark och slagkraftig kampanj. Nu kan vi utföra fullskaliga farttester och utveckla ett optimalt segelprogram, säger John Kostecki som kommer att vara skeppare på en av Ericsson-båtarna.

De två Ericsson-besättningarna kommer att vara en del av samma team och de kommer att tävla med lika förutsättningar. Båda byggs i Kista av Killian Bushe med målsättningen att skapa två optimala kappseglingsbåtar.

– Med två båtar och två tävlingsinriktade besättningar kommer vi att kunna träna effektivt och förhoppningsvis utvecklas mycket innan starten i spanska Alicante hösten 2008. Och så ger vi en Nordisk besättning möjlighet att delta och förhoppningsvis göra bra ifrån sig under en kappsegling jorden runt, säger Richard Brisius.