28 maj, 2007

Bästa jolleseglarna vann Victory Challenge Jr. Cup

(2007-05-27, Göteborg) De är Sveriges bästa optimistjolleseglare; Oscar Lundqvist, 13, Gustaf Larsson, 14 och Carl Strömbeck, 14, från Kullaviks KKK.
Det är uttagna till VM respektive EM i klassen i år.
– Det är optimist vi satsar på, Victory Challenge Jr. Cup såg vi mer som en kul regatta, säger Oscar Lundqvist.
Trots det – och det faktum att de var bland de yngsta – vann de Victory Challenge Jr. Cup idag och fick ta emot förstapriset; en resa till Valencia för tre för att se America’s Cup-finalen.
Det gigantiska presentkortet från Victory Challenge och resebyrån Travelservice lämnas över av Mattias Rahm, strateg i den svenska America’s Cup-utmaningen som blev femma i utmanarserien Louis Vuitton Cup.
– Ni får åka till Valencia och se finalseglingarna om världens mest eftertraktade pokal, mellan försvararen Alinghi och utmanaren som kan bli endera Emirates Team New Zealand eller Luna Rossa Challenge, säger Mattias Rahm.
– Jättekul, är kommentaren från både Oscar Lundqvist, Gustaf Larsson och Carl Strömbeck efter prisceremonin vid klubbhuset till GKSS, Göteborgs Kungliga Segel Sällskap, i Långedrag.
De inser att resan till Valencia förlagts till midsommarhelgen, de första dagarna av America’s Cup-finalen, för att vinnarna ska kunna hinna hem och delta i junior-SM som inleds direkt efter den helgen.
De tre har varit överlägset bäst i alla racen under den andra och sista dagen av Victory Challenge Jr. Cup, i ett kylslaget och bitvis regnigt Göteborg.
De kom tvåa och tre i sina fyra race igår, för att vinna båda sina två race idag och därefter komma först i mål både i sin semifinal och i finalen.
– Vi seglade lugnt, säger Oscar Lundqvist.
– Men det var först på sista länsen i finalen vi var säkra på att vinna, säger Carl Strömbeck.
De hade då varit i ledningen vid alla rundningarna i finalracet, före det lag som slutade tvåa, Victor Bergström, 18, Fredrik Bergström, 16, och Holger Tidemand, 15, från SS Kaparen (som kom tvåa också i Malmö för två år sedan och trea vid Arendal i Göteborg ifjol).
Denna gång har alltså Victory Challenge Jr. Cup avgjorts vid Långedrag, hemmahamnen för GKSS. Precis som ifjol har GKSS arrangerat tävlingen tillsammans med Svenska Seglarförbundet.
30 juniorlag har deltagit. Som ifjol har man seglat med Topaz Omega-båtar.
Liksom tidigare år har tävlingen genomförts i tremannalag där ingen i besättningen får vara äldre än 19 år och den sammanlagda åldern inte får överstiga 50 år.
Oscar Lundqvist, Gustaf Larsson och Carl Strömbeck är endast 41 år tillsammans…
Men de är rutinerade seglare trots sina åldrar.
– Jag har seglat sen jag var sex-sju år, säger Oscar.
– Jag sedan jag var åtta, säger Gustaf.
– Jag började när jag var typ fem år, säger Carl.
De har framgångsrikt deltagit i det svenska rikskvalet för optimistjolleseglare.
Rikskvalet vanns av Oscar Lundqvist som därmed ingår i VM-laget för världsmästerskapen i Cagliari, Sardinien, Italien den 22 juli till 2 augusti.
Hans lagmedlemmar i Victory Challenge Jr. Cup, Gustag Larsson och Carl Strömbeck, ingår i EM-laget för europamästerskapen i Vakriza, Aten, Grekland den 10 till 18 juli.
De tre seglar för Kullaviks Kanot- och Kappseglingsklubb söder om Göteborg.
Här är topplaceringarna i finalen i Victory Challenge Jr. Cup 2007:
1. Kullaviks KKK 2, Oscar Lundqvist, Gustaf Larsson, Carl Strömbeck
2. SS Kaparen 1, Victor Bergström, Fredrik Bergström, Holger Tidemand
3. SS Åmålsviken 1, Tom Hastenpflug, Toni Hastenpflug, Tobias Andrén