29 maj, 2007

Rekordmånga båtar i Stockholms skärgård

Snart börjar semestertiderna och Stockholms skärgård står redo att ta emot årets ström av besökare. En ny sammanställning från Skärgårdsstiftelsen visar att rekordmånga 600 000 personer övernattade i egen båt i skärgården förra sommaren, vilket är den högsta siffran sedan 1989.
– Det är fantastiskt att så många hittar ut till vår vackra skärgård. Visst hade vi vädret med oss förra året, men nu hoppas vi på ännu högre besökssiffror i sommar säger Berndt Festin, vd på Skärgårdsstiftelsen.
För att komma fram till förra årets rekordsiffra räknade Skärgårdsstiftelsens tillsynsmän antalet ruffade båtar i gästhamnar och naturhamnar. Men det verkliga besöksantalet är mycket högre, när öppna båtar, dagturister och personer som övernattar på öarna tillkommer.

Mellanskärgården lockar många
Ett av de mer populära områdena för båtfolket är Hjälmö-Träskö-Lådna, en oexploaterad del av mellanskärgården, med 80 000 besökare förra året. Dit kommer man enkelt på ett par timmar från Stockholm och därför är öarna populära utflyktsmål för helgseglare. Här finns många naturhamnar med Skärgårdsstiftelsens sopmajor och dass för den som vill ha en bekväm skärgårdsvistelse. Trots mängden båtar i området finns det gott om plats i de mindre vikarna.
– Mitt tips är att våga sikta på de vikar där det inte är så mycket andra båtar. Då får man ut det bästa av skärgården, med lugn och stillhet och vackra naturupplevelser. Annars kan jag rekommendera ett besök i augusti, när det är varmt både i vattnet och luften och då lugnet börjar lägga sig, säger Jan-Ola Öding, Skärgårdsstiftelsens tillsynsman i Möjaskärgården.

Hett utflyktsmål nära stan
Att intresset för Stockholms skärgård är stort märks i många delar av Skärgårdsstiftelsens verksamhet. Vandrarhemmen i skärgården rapporterar 31 000 gäster förra året, en ökning från året innan, och allt fler hittar även ut till Bed & Breakfast hos skärgårdsborna.
Även dagturisterna ökar, och för dem är Gålö ett hett utflyktsmål, med en halv miljon besökare under perioden maj-september förra året.
– Gålö är ett populärt område som är lättillgängligt med egen bil eller SL-buss. Det är ett ljuvligt naturreservat med havsbad och klippor och dessutom finns både skärgårdskrog och gårdscafé för den som blir sugen, säger Berndt Festin, vd på Skärgårdsstiftelsen.