4 juni, 2007

Ny kategori av fiskebåtar för Volvo Penta IPS

När Volvo Penta IPS tar steget in i sportfiskebranschen så görs det inte med vilken båt som helst.
Amerikanska båtbyggaren Spencer Yachts, med världsrykte inom sportfiske, har med sin nya 43-fotare fått fram den perfekta sportfiskebåten.
Nya Spencer 43 Express – byggd av sportfiskelegenden Paul Spencer – är den första renodlade sportfiskebåten med Volvo Penta IPS.
– Många av våra kunder efterfrågade en mindre båt. vilket vi var tveksamma till på grund av utrymmet ombord, kostnaderna och det faktum att det är mycket svårt att få viktbalansen tillräckligt långt akterut. Det var helt enkelt mycket svårare att bygga en mindre båt med traditionellt drivsystem, säger Paul Spencer.
Med Volvo Penta IPS finns nu helt nya möjligheter. Och tidigare i år sjösatte Spencer Yachts sin första båt under 50 fot, Spencer 43.
– Vi är extremt nöjda med vad vi kunnat åstadkomma med Volvo Penta IPS. Motorerna ligger nu under akterdäcket vilket skapar mängder av extra utrymme. Det har gjort det möjligt att bygga en
43-fotare med samma innerutrymmen som hos en 52-fots båt med två separata kabiner, säger Paul Spencer och fortsätter:
– Huvudkabinen ligger föröver och där motorrummet normalt är placerat ligger en andra separat kabin med två fullstora kojplatser. Utöver detta har vi fått den viktfördelning vi vill ha samt den prestanda och körkänsla som våra båtar är kända för.
Effektiviteten hos Volvo Penta IPS märks tydligt i Spencer 43. Bränsleförbrukningen är låg, trots att bästa marschfarten ligger på dryga 30 knop.
– Båten har en räckvidd på mer än 500 sjömil vid 30 knop. Det är en stor fördel eftersom sportfiskare nuförtiden gärna söker sig till fiskeplatser som ligger avlägset till, säger Paul Spencer.
Båtens toppfart ligger på knappa 35 knop och precis som andra Spencer-båtar tål den att köras med hög fart också i mycket grov sjö.
Spencer 43 är utrustad med Volvo Pentas joystick – en funktion där föraren i låga farter kan manövrera båten med bara en hand.
– Jag måste säga att jag inte var alltför entusiastisk över joystick till att börja med, eftersom jag är upplärd med det traditionella sättet att manövrera. Men när jag testat joysticken gillar jag den riktigt mycket! Jag använder den bara mer och mer. Det är så enkelt och du kan göra praktiskt taget vad som helst med båten. Det verkar som om det faktiskt går att lära gamla hundar sitta, avslutar Paul Spencer.

Fakta Spencer 43 Express
Längd: 13,11 m (43 fot)
Bredd: 4,53 m
Djupgående: 1,02 m
Deplacement: 10,8 ton
Bränsletank: 2500 l
Vattentank: 475 l
Kabiner: 2
Antal bäddar: 6
Motorer: Dubbla Volvo Penta IPS600, 2×435 hk
Marschfart: 31 knop
Toppfart: 34,5 knop