8 juni, 2007

Eliten i havskappsegling gör upp i Sandhamn Open

På fredag samlas seglingseliten för det årliga kappseglingsevenemanget Sandhamn Open Hav, Skärgård och Ban, tre kappseglingar av olika karaktär samma helg. Havskappseglingen på ett dygn är samtidigt ett skarpt test inför sommarens största havskappsegling, Eurocard Gotland Runt. 49 båtar är anmälda i Sandhamn Open Hav och gräddan av Sveriges havskappseglare seglar.
I Sandhamn Open Hav, ett dygns tuff havskappsegling, utmanar PO Andersson med sin helt nya Dehler 44:a Chazarra, bland andra förra årets vinnare i IMS-klassen, Ralf Aspholm på Data Communication om segern.

– Vi har just fått hem båten och ska försöka hinna i ordning med förberedelserna. Vi har en toppbesättning och en riktigt fin båt, men vi hinner nog bli vassare och mer förberedda i Gotland Runt, menar PO Andersson, som till dess får Volvo Ocean Race-teamet Ericssons skeppare Anders Lewander som rorsman på Chazarra.

Men den 29 båtar stora IMS-klassen är full av flera potentiella vinnare. Gutta Johansson med sin namnkunniga besättning på Grand Soleil 43:an HQ Bank är givetvis ett hett namn, liksom Ingvar Hertzman i IMX 40an DuSoleil och Patrick Lindbloms First 40,7 Absolute Blue.
En dark horse i IMS kan vara IMX 38:an PWC, med Hans Lingqvist som skeppare och flerfaldige Gotland Runt-vinnaren Bo Jonsson vid rodret.

LYS-klassen upplever en renässans tack vare att den i år är ny folkklass i Eurocard Gotland Runt. Till Sandhamn Open har 15 LYS-klassade båtar anmält sig och favoritskapen är fler. Anna Drugge i den snabba trimaranen SeaCart 30 UBS är en, Urban Tranges Bavaria 35 Vikingprodukter och Mumm 36/an Shogun med Gunnar Straume som skeppare två andra.

Längst norrifrån kommer Thomas Karlsson med Bavaria 36:an Eufori. Umeåbon kappseglar för första gången någonsin, och tillsammans med familjen värmer de nu upp inför Eurocard Gotland Runt, där familjen i år premiärseglar i LYS-klassen med sin nyköpta båt.

Sandhamn Open Ban är tävlingens bankappsegling och samlar i år 68 båtar ibland annat Express och J80.

– Sandhamn Open är en kappseglingsklassiker, men i år är det extra spännande eftersom vi ska köra in alla nya system för bland annat båtpositionering och resultatrapportering inför Eurocard Gotland Runt, säger Sten Edholm, tävlingsledare. Vi är också glada över att vi har så många anmälningar i både LYS och IMS. Det blir en spännande tävling.