11 juni, 2007

Sjösäkerhetskurs i Arkösund

Under två söndagar i april genomförde Östergötlands båtförbund tillsammans med skepparna på sjöräddningsbåtarna i Arkösund en sjösäkerhetsutbildning. Kurserna samlade 40 representanter från 20 båtklubbar.
På förmiddagen fick kursdeltagarna information om flytplagg och överlevnadsutrustning. Även information om radar och GPS navigering ingick. En viktig del var att deltagaren fick kunskap om hur man ska underhålla de nya uppblåsbara räddningsvästarna.
På eftermiddagen fick kursdeltagran lära sig att överleva i kallt vatten. En praktisk övning genomfördes där deltagarna iklädda överlevnadsdräkter fick träna på att kravla sig upp i en livflotte. Harald Mårtensson ÖBF:s ordförande uppger att det var mycket kämpigt att ta sig upp i flotten. Att hålla sig kvar om bord med en säkerhetslina konstrade han är en viktig del för att förhoppningsvis aldrig komma i en liknande situation.
Deltagarna fick också träna på att skjuta upp nödraketer samt navigera med radar och GPS i höga farter. Det räckte med att köra i 20 knop för att man skulle se att en GPS-plotter inte hinner med att uppdatera sig i den omfattningen som man skulle önska. Det syntes tydligt att båten låg före den positionen GPS-plottern visade.
Alexander Johansson