15 juni, 2007

Göta kanal firar 175 år med flytande konstverk

Årets hemliga konstprojekt på Göta kanal är en svensk stuga med snickarglädje och flaggstång – målad i dalahästarnas illröda färg och med Abbas låt Dancing Queen i en evig loop ut genom fönstren. Verket heter Fårjaglov? och är gjort av den kände konstnären Peter Johansson. Under jubileumssommaren kommer konstverket att åka på turné på Göta kanal.
– Området kring Göta kanal har 3 miljoner besökare per år och många av dem kommer i år att stifta bekantskap med ett konstverk som de annars inte skulle ha sett. Kanalen i sig är ett konstverk och en härlig miljö att fylla med konstupplevelser, säger Claes-Göran Österlund, kanaldirektör på Göta kanalbolag.

Fårjaglov? ingår i Regionförbundet Östsams konstprojekt Visioner vid vatten, som sedan 2002 presenterat ett nytt konstverk längs med Göta kanal varje år. I dag var det vernissage i Motala för årets konstverk, som in i det längsta har varit hemligt.
– Vi är glada och stolta över att kunna presentera ett så färgstarkt konstverk. Jag tror att det kommer att väcka känslor hos många av kanalens besökare. Nu seglar vi över årets konstverk också på kanalens västgötadel mellan Karlsborg och Sjötorp för att starta upp Visioner vid vatten i Västra Götalandsregionen inför 2008, säger projektledaren Bo Olls.

Båtfolket lägger till vid konstverket
Fårjaglov? är gjord av konstnären Peter Johansson, en av Sveriges mest namnkunniga nutidskonstnärer. Delar av verket har tidigare visats på Liverpool Biennal och i Karlskrona. När stugan nu sjösätts på Göta kanal är den monterad på en liten konstgjord ö som enkelt går att flytta runt. Efter turnén kommer konstverket att parkeras för gott någonstans längs med kanalen.
– Fårjaglov? är en lekfull tolkning av Sverige och passar mycket bra att flyta runt i Göta Kanal, som ju är en symbol för Sommarsverige. Båtfolket kan lägga till vid den lilla ön och titta och lyssna på Fårjaglov?, och eftersom kanalen inte är bred så går det att se konstverket också från kanten av kanalen, säger konstnären Peter Johansson.

Turnéplan Fårjaglov?
30/6-1/7 Mem
6-8/7 Söderköping
10-11/7 Norsholm
13-15/7 Bergs slussar
18/7 Borensberg
20-22/7 Motala
27-29/7 Karlsborg
31/7 Forsvik
3-5/8 Töreboda
8/8 Norrkvarn
10-12/8 Sjötorp

I år firar Göta kanal 175-årsjubileum. Här följer ett urval nyheter och upplevelser under jubileumssommaren:

175-års jubileets stora högtidsdag firas i Sjötorp den 28 juni
Jubileumsfester i Borensberg 18 juli, Motala den 20-22 juli, Karlsborg den 27-29 juli, Norsholm den 18 augusti, Söderköping den 25-26 augusti
Operett och teater – Östgötaoperettens jubileumsföreställning, komedi och historisk teater
Jubileumsutställning Baltzar von Platens brev i Motala hamn hela sommaren.
Kanalbåt – ett klassiskt sätt att sakta glida fram längs med kanalen.
Norrkvarns slussområde. Nytt för i år är Professor Gullströms Värld för barn.
MC-cruising längs med kanalen den 16 juni – 300 motorcyklar spinner loss mellan
Borensberg och Söderköping.
Kyrkbåtar från Hälsingland på kanalen 25-28 juli, 100 kyrkbåtsroddare ror en vecka
Besök inspelningsplatserna för ”Göta kanal 2 – Kanalkampen.”
Utomhusbio ”Göta kanal 2 – Kanalkampen” vid kanalen i Karlsborg, Sjötorp, Ljungsbro och Norsholm.
Cykla eller paddla och kombinera med kanalbåt– olika paketlösningar vid olika delar av kanalen.
Kräftfiske vid Göta kanal – paketresor med fiske.

Mer information finns på www.gotakanal.se.

För mer information, kontakta gärna:
Bo Olls, projektledare Visioner vid Vatten, 0730-585 638
Peter Johansson, konstnär, tfn 070 – 647 71 59
Claes-Göran Österlund, kanaldirektör Göta kanalbolag, tfn 0141-20 20 50, 070-572 87 86,
cgo@gotakanal.se
Elin Undén, Vår PR-byrå, tfn 08-660 02 53, 0733-502625, elin.unden@varprbyra.

Fakta om Göta kanal
Göta kanal är en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner. Kanalen byggdes mellan 1810 och 1832. Totalt deltog 58.000 indelta soldater i arbetet. Initiativtagare och byggherre var Baltzar von Platen.Göta kanal sträcker sig mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Östersjön och har
58 slussar. Kanalens totala längd är 190,5 km, varav 87 km är grävd kanal. Kanalen når sin högsta punkt, 91,8 m, i sjön Viken. I år är det 175 år sedan Göta kanal invigdes i Mem den 26 september 1832 i närvaro av kung Karl XIV Johan. Det 22 år långa arbetet med att förena Östersjön med Västerhavet var slutfört.
Göta kanal är öppen 2 maj – 23 september 2007.
Läs mer på www.gotakanal.se

Info www.gotakanal.se