4 juli, 2007

Seger för Audi R8 i Gotland Runt

Segern i Gotland Runts X-35-klass gick igår kväll till Audi R8 och det alpina herrlandslaget som korsade mållinjen som första båt. ”Tävlingen i tävlingen” – de alpina herrarna mot det alpina damlandslaget – slutade därmed med seger för herrarna då damernas båt Audi R10 till slut tog sig in på en fin fjärde plats.

X-35:an Audi R8 och skepparen Jonas Häggbom, med bland annat de alpina landslagsherrarna Mattias Hargin, Oscar Andersson och Johan Brolenius i besättningen, stod för en stark bedrift när de behöll den ledning som de i går natt kämpat till sig ända in i mål.

– Vi kände att vi hade en betryggande ledning och segern var egentligen aldrig hotad efter att vi tog oss förbi den finska båten som då låg etta, säger Jonas Häggbom, skeppare på Audi R8. Vi gjorde en bra tävling från start till mål där vi tappade lite i början men sedan seglade riktigt bra och tålmodigt väntade på rätt tillfälle att segla om ledarbåten.

För killarna i det alpina herrlandslaget var det en spännande erfarenhet att få segla Gotland Runt.

– Just nu känns det väldigt bra, säger en glad men trött Oscar Andersson efter målgång. Att få segla med professionella seglare som Roger Nilsson och dessutom vinna är otroligt roligt. Vi har haft riktigt bra stämning på båten och fast vi har varit trötta har vi plockat fram tävlingsinstinkten gång på gång.

– Teamkänslan på båten har varit total där killarna verkligen visat att de är tävlingsmänniskor uti fingerspetsarna, säger Jonas Häggbom.

För den andra Audi-sponsrade X-35:an, Audi R10, med skepparen Leif Carlsson och de alpina landslagstjejerna blev det till slut en fin fjärde plats av totalt elva startande båtar i klassen.

– Det har varit riktigt roligt men nu är vi rejält trötta och det känns ganska skönt att vara tillbaka på land, säger Maria Pietilä Holmner. Vi har varit i aktiva i stort sett hela tiden och genom att vi hela tiden hade koll på båtarna vi jagade kändes det verkligen som ett race. Ett tag hade vi killbåten inom synhåll men tyvärr lyckades vi inte riktigt komma i kapp.

– Vi har haft fantastiska dagar med jättegod stämning på båten, säger Leif Carlsson. Lite besvikna är vi dock för missen vid Gotlands norra udde som innebar stenhårt jobb för att komma i kapp. Men vi kämpade oss upp från en åttonde till en fjärde plats.

Utförsåkaren Oscar Andersson i vinnarbåten är inte främmande för fler upplevelser till havs:

– Men då får det nog bli en lite annorlunda båt, med gourmetkock och riktiga sängar!

Besättning Audi R8: Jonas Häggbom (skeppare), Tom Whitmore, Oscar Claesson, Roger Nilsson, Daniel Winberg, Oscar Andersson, Mattias Hargin och Johan Brolenius.

Besättning Audi R10: Leif Carlsson (skeppare), Bosse Ahlström, Claes Olivecrona, P-O Söderberg, Hans Bauer, Therese Borssén, Maria Pietilä Holmner och Jessica Lindell Vikarby.

Internationellt har Audi länge varit engagerade inom segling, bland annat genom Audi X-35 cup i Holland. I Sverige är Audi bland annat huvudsponsor till företagsseglingen Sony Ericsson Sailing Cup. Seglingarna i Eurocard Gotland Runt genomfördes i samarbete med Sune Carlsson Båtvarv AB i Saltsjöbaden som representerar X-Yachts i Sverige.