9 juli, 2007

Överlägsen Gotland Runt-seger för världens snabbaste segelbåt

Årets upplaga av Gotland Runt, den 70:e i ordningen, startade den 1 juli. 60 fots-trimaranen HiQ med skeppare Klas ”Klabbe” Nylöf och hans co-skipper Andreas Andersen mötte stora utmaningar när de seglade den långa tävlingen ”double-handed” – dvs med endast två besättningsmedlemmar mot normalt åtta.

Anledningen var att man tränar inför den globalt kända transatlantkappseglingen Jaques Vabre där man planerar att ställa upp med samma besättning.

Klabbe Nylöf är rankad som en av Sveriges mest meriterade seglare med vinster i Nokia Oops Cup och Whitbread och ställde upp i Gotland Runts trimaranklass för åttonde året i rad. Knappt 46 timmar efter startskottet gick HiQ över mållinjen – en stor bedrift för en tvåmannabesättning.

Efter en seglats med en maxfart på 30 knop och en snittfart på 12 knop så gick HiQ över mållinjen efter knappt 46 timmar på sjön och hamnade i år
överst på prispallen i sin klass.

Det var två tuffa seglingsdagar med endast några få timmars sömn, men nu ser Klabbe och Andreas fram emot lite semester innan Göteborg Offshore race som går av stapel 9-11 augusti.