23 juli, 2007

Nu kommer världens största segelfartyg till Stockholm

The Tall Ships´Races kommer till Stockholm! Världens största segelfartyg börjar nu anlända till Stockholms hamn

Redan nu kan vi njuta anblicken av den malaysiska brigantinen Tunas Samudera, 44 m, hemmahamn Kuala Lumpor, som lagt till vid Stadsgårdskajen efter sin långa segling som redan i februari startade i Malaysia.

Torsdag den 26 juli
kommer några av de större fartygen:

Mexikanska Cuauhtémoc som hälsar Stockholms med magnifika ”manna rå”, besättningen i givakt i riggen, anländer vid 10-tiden på morgonen.

Likaledes anländer andra klass A-fartyg (= de största): ryska barken Kruzensthern och polska fullriggaren Dar Mlodziezy .

Barken Statsraad Lehmkuhl (vinnare i etappen Århus-Kotka 2007),

norska fullriggaren Christian Radich (filmstjärna i Windjammer och Onedinlinjen samt flerfaldig vinnare i The Tall Ships´Races) möts med lotshjälp vid 9-tiden och anländer ca 15.00 till Stockholm

A-klassade barken Alexander von Humboldt möts likt de andra av lotshjälp, för detta fartygs del vid fyratiden på morgonen i närheten av Revenggrundet, Ankomst till Stockholm ca 21.00.

På måndagen börjar vi bygga den Hamnfestival som i dagarna fyra, den 27 – 30 juli, förvandlar kajerna till ett festområde med musik, tävlingar mat och dryck.

Fredagen den 27 juli kl 12.00 är alla fartygen på plats längs Stadsgårdskajen, Skeppsbron och Skeppsholmen.

Då är Stockholms hamn, längs Stadsgården, Skeppsbron och Skeppsholmen förvandlad till en skog av master, surrade segel, tackel och tåg med över 100 fartyg av 19 nationaliteter och cirka 3000 deltagande ungdomar. Många fartyg har ”öppet fartyg”. Crew Parade dansar och går genom gatorna den 29 juli. På kvällen stort fyrverkeri. Och så höjdpunkten: Paradseglingen ut från Stockholm måndag den 30 juli. Kappseglingen startar vid Revengegrundet den 31 juli.

För mer information se www.tsr07.se