2 augusti, 2007

Tall Ships Race fartygen på väg mot Polen

Tall Ships Races startade från Stockholm 31 juli. Seglatsen går mot Szczecin i Polen.
Allt tyder på att The Tall Ships´Races 2007, världens största kappsegling för stora segelfartyg, blir en enormt rafflande tävling mellan tre stora norska fartyg. Statsraad Lehmkuhl, bark från 1914 – som efter första tävlingssträckan Århus-Kotka leder i klass A och totalt – Christian Radich, fullriggare från 1937 (70 år i år alltså) som ligger tvåa och Sörlandet, fullriggare från 1927 (80 år i år således) som ligger trea.
Christian Radich vann det allra första The Tall Ships´Races år 1956 och var vinnare både i sin klass och totalt såväl 2005 som vid tävlingens 50-årsjubileum 2006. Hon är för övrigt också ”filmstjärna”, känd från filmen Windjammer från 1958 och TV-serien Onedinlinjen.
Annars är det inte självklart att ”störst vinner”. Alla fartyg i de deltagande klasserna A-D kan tävla mot varandra. Det beror på vad man kallar
Time Correction Factor (TCF), även kallat ”Skutlys”. En ”handikappberäkning” alltså, som i golf. Varje deltagande fartyg uppger en mängd parametrar, bl a längd, bredd, djupgående och kvadratmeter segel som grund för beräkning av TCF.
En deltagande segelbåt kan t ex ha TCF 1. En skuta 0.5-0.6. Denna siffra multipliceras sedan med den seglade tiden.
Den 4 augusti måste alla fartyg vara framme i Szczecin i Polen för då börjar tävlingens sista hamnfestival. Den pågår till och med den 7 augusti.
Det mest prestigefyllda priset är trots allt inte det till kappseglingsvinnaren utan ‘Sail Training International Friendship Trophy’ ; ett vackert silverfat. Denna trofé tilldelas det fartyg som under tävling och i hamn gjort mest för att främja internationellt samarbete och visat särskild god kamratanda. Vinnaren utses genom omröstning bland fartygens besättningar.
The Tall Ships´Races ’är ju förutom denna storartade kappsegling lika mycket ett projekt för att främja vänskap och samarbete mellan världens unga.
Alla besättningar måste till hälften bestå av ungdomar mellan 15 och 25 år.

Info www.tsr07.se