10 augusti, 2007

Tuggummi mot sjösjuka

Pressmeddelande

Vi svenskar reser mycket året runt, såväl utomlands som inom Sveriges gränser. Hela 40 procent av oss svenskar* har dock någon gång varit åksjuka och kan därmed inte njuta fullt ut av sin resa. Över hälften behandlar inte heller sin åksjuka överhuvudtaget. Calma är ett effektivt receptfritt tuggummi mot åksjuka. Det har en god smak av mint och till skillnad från många andra läkemedel mot åksjuka kan man ta Calma efter de första tecknen på åksjuka.
Den vanligaste orsaken till åksjuka är bilåkning. Åkattraktioner på nöjesfält är den näst vanligaste orsaken följt av båt, buss och tåg. Symptomen är oftast illamående eller yrsel. Åksjuka beror på att den del av hjärnan som bearbetar kroppens balanssignaler blir överbelastat.
– Åksjuka är för många ett stort problem när de ska ut och resa, men det finns vissa saker man kan göra på egen hand för att lindra symptomen. I första hand bör man se till att man är utvilad inför resan. En kolhydratsrik kost inför resan är också bra. Vidare bör även undvika alkohol och vätskedrivande drycker. Stress har också en negativ inverkan på åksjuka. Idag finns även bra receptfria preparat man kan ta mot åksjuka, säger Christian Geisler, läkare på kliniken för audiologi och yrselsjukdomar vid Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm.
Calma är ett genombrott då det nu för första gången finns ett receptfritt tuggummi som både ger snabb effekt samt att man kan behandla symptomen så sent som när de redan uppstått. Studier visar även att tuggandet i sig har positiva effekter mot åksjuka. Att det är i tuggummiform är dessutom bra för dem som ogillar att svälja tabletter eller när man inte har tillgång till vatten för att svälja ned en tablett.
– I en undersökning, där man kartlagt vilka egenskaper som är viktiga vid val av behandlingsmetod mot åksjuka, visar att snabb effekt samt att den är effektiv är de viktigaste kriterierna. Calma uppfyller båda dessa krav. Med Calma kan man enkelt förvandla en påfrestande och besvärlig resa till ett rent nöje, säger Lina Netz, nordisk produktchef för Calma.
Ett tuggummi ska tuggas minst i 10 minuter. Helst bör tuggummit tas 15-30 minuter före avfärd. Ytterligare ett tuggummi kan tas 30 minuter senare. Detta kan upprepas en gång. Effekten varar i cirka 4-6 timmar. Rekommenderad dos är max 4 stycken tuggummin per dag. Calma rekommenderas från 12 år.
Calma finns i två förpackningsstorlekar, 10 stycken tuggummin respektive 20 stycken. Priset för ett paket med 10 stycken kostar 79,50 kronor och ett paket på 20 stycken kostar 139 kronor.