9 augusti, 2007

Fransk seger i årets Archipelago Raid

Den sjunde upplagan av Archipelago Raid avslutades 3 augusti i Sandhamn med fransmännen Jean Christophe Mourniac och Franck Citeau/Hobiecat Nissan France högst på prispallen. Den extrema uthållighetstävlingen har gått genom de hundratusentals öarna i Stockholms och Ålands skärgårdar under fem intensiva och händelserika dygn. I en jämn kamp mellan fransmännen, lokala svenska lag och de holländska europeiska mästarna i båttypen, lyckades fransmännen ta hem segern efter att ha seglat genomgående starkt under hela tävlingen. Martin Strandberg och Mathias Almstedt/Team Thule blev bästa svenska lag på en tredje plats.

Toppseglare från tio nationaliteter antog utmaningen att non-stop i fem dygn segla nästan 500 sjömil på de fysiskt påfrestande små 18-fots katamaranerna genom Stockholms och Ålands skärgårdar. I år var tävlingen lika händelserik som dess sex tidigare upplagor med stundtals svår segling, vilket innebar två brutna master, en båt som var nära att sjunka, flera grundstötningar och trasiga centerbord liksom brutna spinnakerbommar och rivna segel.

Olympiska medaljörer har tävlat mot America’s Cup- eller Volvo Ocean Race-seglare. Nykomlingar har utmanat de mer erfarna. Under hela tävlingen har det varit mycket jämnt mellan båtarna, vilket inneburit en hård kamp för att hålla sig i toppen. Det lag som har lyckats med båtfart, skarp navigering, rätta taktiska beslut samt fysisk och psykisk uthållighet har vunnit.

”Det är ett fantastiskt race. Det har varit otroligt svårt fysiskt och navigeringen har varit tuff. Vi är trötta nu och glada att det är över,” sa den väderbitne fransmannen och segrare Christophe Mourniac vid målgången. Mourniac och Citeau deltog i Archipelago Raid för första gången men har en imponerande meritlista från både Formula 18-katamaraner och andra seglingsgrenar.

Den första dagen uteblev vinden och banan modifierades till en övernattning på den avlägsna stranden på Björnö i Stockholms skärgård innan båtarna i gryningen begav sig mot ön Fejan, där deltagarna kunde få sig ett rejält mål mat och lite vila före de två krävande dygnen i Ålands skärgård. Under det femte dygnet mojnade vinden och deltagarna har seglat och paddlat om vartannat från Mariehamn på Åland över Ålands hav till Rödlöga i Stockholms norra ytterskärgård, vidare mot ytterligare tre kontrollpunkter före målgången i Sandhamn under eftermiddagen.

OS-medaljören Martin Strandberg och Mathias Almstedt/Team Thule var först i mål i Sandhamn och slutade trea totalt. Även för den svenska duon var det premiär i Archipelago Raid. ”Det går så fort. Det är fullt ös hela tiden och man hinner knappt uppleva vad som händer,” sa elitseglaren Martin Strandberg i Sandhamn och tillade. ”Det är långt. Man hinner vara glad, förbannad, entusiastisk, trött. Det var speciellt svårt när vi navigerade fel, gick på grund och började läcka in vatten i ena skrovet. Efter varje sträcka har vi fått tömma vatten ur skrovet.”

29 båtar med två besättningsmän per båt tog starten i måndags. Fem lag har brutit på grund av diverse båtskador. Fredrik Karlsson och Magnus Groth/White Knuckles lyckades införskaffa en annan båt och fortsätta utmaningen, efter att ha varit nära att sjunka när de seglade på en stock. Efter att ha brutit masten lyckades Per Westergren och Jonatan Singman/Voltaren med nödrigg segla till en strand, där de lagade riggen och fortsatte tävlingen.

Slutresultat de 10 första båtarna

– Efter åtta seglade delsträckor

Totalt åtta delsträckor har seglats med 5-7 kontrollpunkter att passera under varje delsträcka. Resultatet bygger på ett poängsystem fördelat på rangordningen efter varje delsträcka samt 0.5 poäng i bonus för segraren av varje enskild kontrollpunkt.

1. Nissan Hobiecat FRA (Mourniac/Citeau) 214.5
2. Yamaha Red NED (Heemskerk/Tentji) 190
3. Team Thule SWE (Strandberg/ Almstedt) 184.5
4. Nissan Hobicat SWE (Kjerstadius/Tempelman) 170
5. Wippies FIN (Karto/Öhman) 165
6. Team Musto Australia AUS (Pellew/Macpherson) 162.5
7. Catella Racing Team FIN (Johanson/Gahmberg) 161
8. Sundsvalls Bygg SWE (Ekman/Tempelman) 161
9. Team Brossard SWE/FRA (Hennix/Vauchel) 149
10. RBSC Murphy Nye BEL (Desmesmaeker/Thery) 146

Uppdaterade resultat, nyheter, information om deltagarna och bilder finns på www.archipelagoraid.com