7 september, 2007

Rekordsommar för Vasamuseet – överträffar alla förväntningar

När statistiken för sommarmånaderna, juni, juli och augusti, summeras så har det slagits besöksrekord på Vasamuseet i år igen. Drygt en halv miljon besökare klev in på Vasamuseet denna sommar. Det är 40 000 fler än i fjol. Hittills totalt i år har Vasamuseets besöksantal ökat med ca 9%. Detta avspeglar direkt det ökande resandet till Stockholm. En del av museets publikökning beror på det stora antalet kryssningsfartyg som anlöpt Stockholm hamn i sommar.

Ibland har köerna ringlat sig till museet och besökare har fått vänta på att komma in. Så är det också vid andra stora besöksmål i världen, som Sixtinska kapellet eller Louvren. Vasamuseets chef Klas Helmerson säger, att museets stora popularitet är glädjande, och att man nu måste nu titta på möjligheterna att öka husets kapacitet för att kunna härbärgera långt fler besökare än vad det byggdes för.

De utländska besökarna utgör enligt stickprovsenkäter den största besökskategorin, 75 %, med tyskar och amerikaner i topp. Andelen svenskar är därmed 25% – en siffra som ökat från fjolåret då undersökningarna visade på endast 15%. En regnig sommar ger ofta fler svenska besökare.

Sjöhistoriska museet visar strålande besökssiffror. Hittills i år har 46202 personer besökt museet, vilket är 10000 fler än vad man hade under hela 2004, senaste året med entréavgift.

Höjdpunkten var juli månad då Sjöhistoriska kunde räkna lika många besökare som i juli 2005 respektive juli 2006, de år då fri entré gällde.
– Just nu är vårt stora dragplåster utställningen ”Tintin till sjöss” som öppnade i maj. Tintin är en upplevelse, men Tintin-besökarna stannar också och ser annat i museet och går hem med ny kunskap. Just så vill vi att Sjöhistoriska museet ska fungera!, säger museichef Hans-Lennart Ohlsson.