13 september, 2007

Friska vindar i Roslagen Sea Race

Totalsegrare i årets Roslagen Sea Race blev båten ”Rapier” med Mats Wold som skeppare. Han seglade på tiden 31.06,56.
Årets upplaga av Roslagen Sea Race bjöd på friska vindar till att börja med. Men sedan dog vinden mer och mer och det traditionella nattbleket medförde att de båtar som inte fick ankarfäste, drev medströms bakåt vid Kapellskär.
Men deltagarna fick njuta av Roslagsskärgården mellan Lidingö i Stockholm och Öregrund i norra Roslagen. Några av de långsammare båtarna fick även skåda två soluppgångar.
Den totala sträckan för Roslagen Sea Race är drygt 100 nautiska mil. Det sker tre starter utanför Gåshaga på Lidingö. Det finns en gate (två rundningsmärken som båtarna passerar mellan) vid Fejan och en vid Tolvöregrund. Första båt vid gaten vid Fejan var en Formula 18, som passerade klockan 23.45. Det blev en lång natt och morgon i år och sista båt passerade inte förrän 09.37 dagen efter.
Tävlingen ordnades första gången 2002 med 63 anmälda båtar. I år var 58 båtar anmälda. Tre av dem kom inte till start, tre bröt och 52 kom i mål.
Fem klubbar är med och arrangerar tävlingen – Lidingö Segelsällskap, Norrtälje Segelsällskap, Östhammars Segelsällskap, Tulka Segelsällskap och Öregrunds Båtklubb.

bildtext:
Representanter från de arrangerande klubbarna: Fr. v. Sune Fagerberg, Öregrunds Båtklubb, Agneta Pettersson, Norrtälje Segelsällskap, Erik Bolin, Tulka Segelsällskap, Björn Berglund, Öregrunds Båtklubb, Göran Collin, Lidingö Segelsällskap, Torbjörn Ahlbäck och Per-Ola Frid, båda Östhammars Segelsällskap.