16 november, 2007

Silver vann guld på Scandinavian Boat Show

När den 11:e Scandinavian Boat Show stängde 11 november kunde de 220 utställarna summera år 2007 som ett av de bästa båtåren någonsin. Tongångarna bland utställarna angav att det också sålts fler båtar i år än under förra året. Antalet personer som besökte Stockholmsmässan i år, 32 173 stycken, var i stort sett detsamma som under förra årets Scandinavian Boat Show.

Totalt visades 190 båtar, varav en tredjedel var segelbåtar. Största båt var över 19 meter lång. Sex världsnyheter var på plats och ca 57 båtar var nyheter som inte visats på mässan tidigare. Antalet besökare på årets båtmässa var 32 173 personer jämfört med 32 186 personer jämfört med föregående år.

– Vi har i stort sett bara hört positiva tongångar från alla som ställt ut på den här 11:e Scandinavian Boat Show. Försäljningen under mässan verkar ligga i nivå med förra året och orderböckerna för säsongen 2008 tycks vara välfyllda. Det är mycket kul, säger Thomas Sandberg, projektledare på Scandinavian Boat Show som nu startar arbetet med Nordens största båtmässa Allt för sjön 2008 den 1 – 9 mars 2008.

Silver tog guld – Nyinstiftat pris Boat Innovation Award
Priset Boat Innovation Award, som delades ut för första gången under Scandinavian Boat Show, gick till båten Silver Condor 730. Det innovativa kan utgöras av en nydanande design, ny teknik, miljöfördelar, eller något som påtagligt kan påvisa en “innovationshöjd” i detaljer eller som en helhet. Syftet med det nya priset är att premiera kreativa idéer som utvecklar båtlivet i Norden. Priset har tillägget – Båtjournalisternas innovationspris, vilket anger att det är åtta av Nordens främsta journalister som utser vinnaren. Alla har de fritidsbåtar och båtliv som huvudsakligt arbetsområde. I juryn ingår: Atle Knutsen- Båtmagasinet (Norge), Lars-Åke Redéen-Båtliv, Elias Johansson-Båtnytt, Bengt Jörnstedt-Frilans, Erling Matz-På Kryss, Mats Göthlin-Segling, Lars H Lindén-Frilans, Kari Wilén-Vene (Finland).

Motiveringen till årets pris lyder: “Att köra motorbåt kan vara som att köra bil på en usel skogsväg. Ändå har fritidsbåtarnas förarplatser hittills inte utvecklats som i till exempel bilar. Silver Condor 730 har ändrat på det. Silver har satt ergonomin och en funktionell förarplats i centrum. Båten har fjädrande
stolar, ställbar ratt, bekväm mittkonsol samt alla reglage lätt åtkomliga. Strömbrytarna är logiskt placerade och GPS-plottern har fått en given plats mellan förare och passagerare.
Silver Condor 730 är utan tvivel en förebild för framtidens motorbåtar.”

Priset mottogs av: Pär Åbrandt, produktchef på Brunswick, HannaKaisa Raiskinmäki Account Manager på Silver -Veneet Oy samt Kyösti Törnqvist, produktutvecklare på företaget.