16 november, 2007

Lysekil Women’s Match får VM-status i matchracing 2009

– Newport i USA och Vigo i Spanien slogs ut av den bohuslänska seglingsmetropolen

Lysekil: Världens största seglingstävling i matchracing för damer, Lysekil Women’s Match, får VM-status 2009. Beslutet fattades nyligen vid det Internationella Seglarförbundet, ISAF:s, årsmöte i Estoril. Anna Holmdahl White tog initiativet till Lysekil Women’s Match och har varit projektledare sedan premiären 2004. Hon fanns på plats i Portugal för att presentera ”sitt” evenemang:
– Det var riktigt tuff konkurrens främst från Newport och Vigo, erkänner hon och avslöjar vad som avgjorde till Lysekils fördel:
– Vi har med kontinuitet lyckats kombinera en hög idrottslig nivå med ett starkt publikt intresse!

Just hemkommen från Portugal och det Internationella Seglarförbundets möte är Anna Holmdahl White påtagligt nöjd. Hon kan konstatera att tävlingens goda rykte var till stor nytta i ansökan om VM-status:
– Ja, visst är det så. Vi hade lagt mycket arbete på vår ansökan och jag åkte ner till Portugal för att presentera konceptet, men utan alla seglarnas egna positiva upplevelser från Lysekil hade vi förmodligen inte nått så här långt, analyserar hon och ser tillbaka på tre år – 2004, 2006 och 2007 – med världens främsta matchracingtävling för damer.
– Att vi nu får VM-status är ett kvitto på att vi satsat rätt, och att det hårda arbetet ger resultat. Vi arrangerar den bästa damtävlingen i matchracing i världen, och det tycker jag att alla inblandade ska känna sig väldigt stolta över!

Även hos Lysekils Segelsällskap Gullmar, som arrangerar Lysekil Women’s Match i samarbete med Anna Holmdahl Whites bolag Sailnet, står glädjen naturligtvis högt i tak. Beskedet om att tävlingen får VM-status 2009 togs emot med både entusiasm och lättnad av ordföranden Gert-Ove Forsberg:
– De senaste dagarna har jag fått många frågor från medlemmarna och folk på stan om hur det går. Nu kan jag äntligen säga att vi fick VM, jublar han upprymt och konstaterar att det bara är att kavla upp ärmarna ännu mer nu.
– Ja, det ställs ju ännu större krav på oss funktionärer framöver, även om vi redan har ett väloljat maskineri. Vi får se nästa års seglingar som en generalrepetition som ger oss chansen att finslipa vissa detaljer inför VM:et året därpå, skrattar han.

Det kommunala stödet till Lysekil Women’s Match har funnits där redan från start. Folkpartisten Roland Karlsson, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Lysekil, ser mycket positivt på samarbetet med tävlingsorganisationen även framöver:
– Först och främst vill jag gratulera arrangörerna till ett fantastiskt jobb, som har lett till att vi nu kan hälsa VM i matchracing för damer välkommet hit. Jag är tacksam att vi får hjälp att placera Lysekil på världskartan på det här fina sättet, och vi kommer givetvis att fortsätta stötta tävlingen, säger han.

Oljebolaget Preem har tillsammans med rederiet Stena Bulk säkrat tävlingen ekonomiskt fram till och med 2009, vilket också bidrog till Internationella Seglarförbundets välvilliga inställning i VM-frågan. 2007 års Lysekil Women’s Match vanns av Linda Rahm och hennes besättning i just Team Stena Bulk, och hennes inställning till VM-seglingar i Lysekil 2009 är glasklar:
– Vi ska snart ha ett besättningsmöte och då får vi helt enkelt bestämma oss för att göra en tvåårssatsning istället för att ta ett år i taget som vi först hade tänkt, skrattar hon.
Vid VM 2006 i Danmark blev det en bronsmedalj för Linda & Co, men på hemmavattnen i Lysekil ställs siktet mot ädlare valör:
– Vi trivs i DS-båtarna som seglas i Lysekil och vi tycker att arrangemanget växer för varje år, så varför inte?

Vid mötet i Estoril beslutade ISAF även att seglingsdisciplinen matchracing återinförs för damer på OS-programmet i London 2012, något som bör innebära ett ökat intresse för VM i Lysekil 2009 från många av de toppseglare som satsar på OS 2008.

Lysekil Women’s Match är med 400 000 kronor i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande fighter som lätt kan förstås och följas av publiken. Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare deltar varje sommar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Stena Bulk, med Lysekils Kommun, Carpe Diem Beds of Sweden, Musto och Concordia Maritime som partners. 2008 års Lysekil Women’s Match seglas 29 juli – 2 augusti.

Bilden: Linda Rahm med besättning segrar i finalen före Marie Björling. Foto: Dan Ljungsvik.