21 november, 2007

Ingenjörshjälte får Polhemspriset

Polhemspriset, Sveriges Ingenjörers anrika pris på 125 000 kronor, tilldelas i år uppfinnaren Karl Gustaf Derman.

Polhemspriset, Sveriges Ingenjörers anrika pris på 125 000 kronor, tilldelas i år uppfinnaren Karl Gustaf Derman.

Karl Gustaf Derman är serieinnovatör inom marin-, maskin- och byggnadsteknik med 60 patent och uppfinningar, varav flera på världsmarknaden. Några exempel:

V-ringen för tätning av kullager, hans ekonomiskt sett mest betydelsefulla som beräknas ha omsatt minst fem miljarder kronor i tillverkningsledet.
Ett egenutvecklat kullager kallat Deringen.
Tätning av båtmotorer mot saltvatteninträngning i propelleraxeln.
Ryckdämpare till förtöjningstampar.
En teknik för att spräcka berg med hjälp av hydraltryck i stället för explosiva ämnen, kallat Dermanite.

Derman är idag 80 år och fortfarande i allra högsta grad aktiv som innovatör. Han är bosatt i Kärna på västkusten och nu verksam vid KG Derman AB, det egna företaget han bildade 1969 efter att i många år ha varit anställd på SKF där han 1957 gjorde sin första uppfinning O-ringen på kona.

Derman, som även blivit utsedd till en av Sveriges Ingenjörers ingenjörshjältar, har beskrivit hur idéerna bara kommer för honom och de första skisserna nedtecknas ofta på det som för tillfället råkar finnas till hands.

Årets Polhempris delas ut den 19 november i samband med Sveriges Ingenjörers fullmäktigemöte på Djurö. Karl Gustaf Derman får då 125 000 kronor och Christopher Polhem-medaljen i guld.

Polhemspriset instiftades 1876 och delas ut vartannat år för att uppmuntra och belöna viktiga tekniska rön och framsteg inom svensk industri och byggnadskonst. Bland tidigare pristagare märks Carl Ångström (1882), Baltzar von Platen och Carl Munthers (1925), Hannes Alfvén (1950) och Mats Leijon (2001).

Sveriges Ingenjörer bildades då Civilingenjörsförbundet och Ingenjörsförbundet gick samman 1/1 2007. Det är med sina 115 000 medlemmar det största förbundet inom akademikerorganisationen Saco. Se även www.sverigesingenjorer.se