21 november, 2007

Sjöfartsverket effektiviserar utbildning med kameror

Sjöfartsverkets utbildningsanläggning på Arkö utanför Norrköping är späckad med teknik och simulatorer. Här kan man på virtuell väg skapa allt som behövs för att lära sig manövrera stora fartyg i alla tänkbara situationer.

Den gamla lotsstationen på Arkö är numera ett högteknologiskt utbildningscenter. Här utbildar Sjöfartsverket sin personal – lotsar, båtsmän och trafikdirigerare. Fem kompletta simulatorer övervakas av kameror som ser till att allt spelas in på hårddisk. Med hjälp av den här tekniken kan varje order och rörelse på ”bryggan” i efterhand analyseras av deltagarna själva och instruktörerna.
– Vi utbildar, vidareutbildar och tränar all personal som rör sig längs våra kuster. Det rör sig om närmare 400 personer som går igenom någon form av utbildning varje år, säger Peter Nydahl som är tekniskt ansvarig för anläggningen och instruktör.
– Det kan handla om att lära sig en viss farled, att faktiskt kunna manövrera båten, om ledarskap och om hur man fungerar i grupp.
De fem simulatorerna är byggda som tre kompletta manöverbryggor för fartyg samt två VTS-centraler (Vessel Trafic Service). Här kan man föra befälet över allt från jättetankers på 360 000 ton till mindre fiskefartyg. Den komplett utrustade bryggan har allt från roder, radar, elektroniska sjökort och allt annat som behövs för att ratta stora fartyg i trånga farleder och besvärliga situationer.
På stora skärmar visas naturtrogna vyer över hur det ser ut framför fartyget. Här kan man programmera in hårt väder med kraftig sjögång, tidvatten, våghöjd, djup, mörker och dimma. Man kan också välja mellan ett 40-tal olika fartygstyper, ett 30-tal miljöer i svenska farvatten och mellan en rad stora utländska hamnar.
De fem simulatorerna styrs av 46 datorer kopplade till ett stort kontrollrum där man övervakar besättningarnas agerande, ger instruktioner och ändrar förutsättningar och scenarier.
Under övningen filmas allt som händer med Sonys övervakningskameror. Totalt har man fem kameror varav två är rörliga. Bilderna från bryggan kan ses i monitorerna i kontrollrummet och spelas in på hårddisk. Kamerorna fångar upp allt som händer på bryggan, vad besättningen säger och gör i olika lägen. Kamerorna styrs av Sonys mjukvara Real Shot Manager.
– Att kunna kameraövervaka hur man agerar i olika situationer har visat sig vara mycket värdefullt. Det är ett effektivt sätt att göra eleverna medvetna om sitt agerande.
– Här är Sonys kameror mycket smidiga och passar bra in i vårt system. Dessutom kunde vi själva installera kameror och mjukvara, säger Peter Nydahl.
Är det så att Sjöfartsverkets utbildningssystem kan kallas för Sveriges största dataspel?
– Nja, men nog hörs en och annan avundsjuk suck från besökande skolklasser när jag berättar vad vi håller på med hela dagarna, säger Peter Nydahl.