22 november, 2007

Svenska olympier besökte Ostindiefararen

Ostindiefararen Götheborg besöktes i mitten av november av deltagarna i den tilltänkta svenska olympiska truppen till OS i Peking 2008.

De svenska olympierna befann sig i Göteborg under två dagar för en kickoff inför OS i Peking 2008, och bland aktiviteterna ingick ett besök ombord på Ostindiefararen. Deltagarna fick information om projektet och Ostindiefararens genomförda besök i Kina, och visades även runt på skeppet av delar ur besättningen.

Svenska Ostindiska Companiet ägs av en icke vinstdrivande stiftelse som står bakom projektet Ostindiefararen Götheborg. Skeppet är en kopia av den
Ostindiefarare som år 1745 gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp. Skeppsbygget baseras på en marinarkeologisk utgrävning av lämningarna efter det grundstötta fartyget. Målet är att som flaggskepp för svenskt näringsliv, handel och kultur segla Ostindiefararen till Kina längs samma rutt som de historiska Ostindiefararna på 1700-talet och hem igen.
Den 2 oktober 2005 påbörjade Ostindiefararen Götheborg sin expedition till Kina. På vägen till Kina har skeppet besökt Spanien, Brasilien, Sydafrika, Australien och Indonesien .I juli 2006 nådde Ostindiefararen Guangzhou (Canton) i Kina och var framme i Shanghai i augusti.
Hemfärden påbörjades den 28 oktober 2006 när skeppet lämnade Shanghai och seglade via Hong Kong, Singapore och Indien. Skeppet har sedan gått via Suezkanalen, korsat Medelhavet till Nice. London var det sista hamnstoppet innan Ostindiefararen kom hem till Göteborg den 9 juni 2007. Kung Carl XVI Gustaf är projektets högste beskyddare.

Info www.soic.se