10 december, 2007

Nästan 200 000 kr till friskare vatten

Ett gäng rockmusiker som gillar att fiska såg det tusentals andra sportfiskare uppmärksammat – att miljön i många vatten mår dåligt och att något måste göras åt miljöskandalen som lurar under ytan.

Resultatet blev samlingsskivan “Ge fan i våra vatten” som ges ut tillsammans med organisationen Sportfiskarna. Skivan har blivit en succé som uppmärksammat problemet och hittills samlat in nästan 200 000 kr.

På albumet finns spår från bland annat Millencolin, Backyard Babies, The Hives, Soundtrack of our lives och The Hellacopters.
– Många av våra polare i andra band gillar att fiska. När vi träffats har vi också snackat om vad vi kan göra för fisken och fisket. Till slut blev det till en samlingsplatta och det känns grymt kul att det blivit en sån succé, säger Erik Ohlsson, fiskande bandmedlem i Millencolin och en av initiativtagarna.

Stefan Nyström från Sportfiskarna är också nöjd med resultatet.
– Behovet av pengar för att vårda våra vatten och fiskbestånd har verkligen fått uppmärksamhet av musikernas engagemang. I dagsläget är överskottet i projektet nästan 200 000 kr och vi fortsätter kampanjen. Innan sommaren passerar vi sannolikt en kvarts miljon, tror Stefan Nyström.

Inför lanseringen av skivan pekades två särskilda satsningar ut som prioriterade att använda de insamlade medlen till. Inlösen av laxfällor som hindrar laxens vandring till sina lekplatser och forskning om varför gäddan minskat kraftigt på ostkusten.
– Just nu håller vi på att välja ut de konkreta projekt som pengarna ska satsas i, säger Stefan Nyström.
– Vi kommer att offentliggöra satsningarna i vår, lagom tills fiskesäsongen drar igång på allvar, berättar Kimmo Kirvesmäki som tillsammans med Erik Ohlsson tog initiativet till projektet.

Musikerna skrev också en debattartikel i Aftonbladet där man frågade ansvarige minister Eskil Erlandsson vad han tänkte göra för att skaffa fram de nödvändiga pengarna till fiskvård.
– Eskil svarade att han inte hunnit lösa frågan. Nu har det gått ett halvår till och fortfarande har inget hänt. Eskil måste inse att det är bråttom, medan politikerna dribblar försvinner fisken, avslutar Erik Ohlsson.

Bilden:
Erik Ohlsson från Millencolin med en fin gädda. Foto: Sportfiskarna.