18 december, 2007

Karins och Moras tips kan rädda liv

Hur räddar man livet på en medmänniska som drabbats av hjärtstillestånd? Hur stoppar man en svår blödning tills man får hjälp? Karin Sedig, läkare, som många följde i serien om ambulanshelikoptrarnas verksamhet och Anders “Mora” Eriksson, brandman vid Solna brandstation, visar vad som är viktigt i ett krisläge.

SVT har visat två säsonger av serien Livräddarna, som båda blev stora tittarsuccéer. Den första följde ambulanshelikopterteamet i Stockholms län och läkaren Karin Sedig blev snabbt en tittarfavorit, med sin varma och professionella framtoning. Den andra säsongen handlade om den dramatiska vardagen för brandmännen på Solna brandstation och här var det framför allt den jordnära dalmasen Anders “Mora” Eriksson som tittarna slöt till sitt hjärta. Ett bevis för seriens popularitet är att den vann publikens pris i tv-galan Kristallen 2005 för Bästa program alla kategorier.

Nu är Karin och Anders tillbaka med ett program som kan rädda liv, bokstavligt talat. I Livräddarnas tips ger de båda konkreta råd om hur man ska agera när någon har drabbats av hjärtstopp eller en massiv blödning.
Vid sådana akutlägen är omgivningens insatser, under de kritiska minuter som går innan räddningspersonal hinner fram, ofta avgörande för om den drabbade ska överleva.

Förutom Karins och Anders tips så får vi också följa med på två mycket dramatiska larm, ett hjärtstopp och en omfattande blödning. I båda fallen överlevde de drabbade tack vare rådiga och snabba ingripanden från medmänniskor.

Programmet sänds i SVT2 fredag 21 december kl 21.30: Livräddarnas tips.

Bilden:
Karin Sedig och Anders ”Mora” Eriksson. Foto: Jan Rus.