27 december, 2007

Marinplus AB lanserar många AIS-produkter

Marinplus AB, svensk distributör för bland annat FLIR marina värmekameror, Interphase marinelektronik och C-Map sjökort, har blivit utsedd till svensk distributör för Comar Systems Ltd (UK) och lanserar nu marknadens bredaste sortiment av AIS-produkter för både kommersiell trafik och för privatpersoner.

Comar Systems har i 25 år utvecklat och tillverkat avancerad marinelektronik och utvecklade en av de första mottagarna i världen för AIS-trafik (Automatic Identification System) – Comar SLR 200.
Comar AIS-sortiment består av mycket prisvärda högkvalitativa mottagare och sändare (transpondrar klass A och klass B) för både kommersiell användning och för privatpersoner.
Alla mottagare innehåller äkta 2-kanals VHF-mottagare för komplett mottagning av samtliga AIS-utsändningar.
Fartyg som är certifierade enligt SOLAS kan ha transponder CSA 200 (klass A) tillsammans med displayen CSD 200.
– Oavsett om en användare vill ha en AIS-mottagare till en bärbar dator, plotter eller ett nätverk ombord på ett större fartyg eller i land för att övervaka AIS-trafiken, har Comar en AIS som passar. Lägger vi dessutom till transpondrar för utsändning av sitt eget fartygs rörelser för både klass A och klass B samt separata displayer med möjlighet att använda C-Map sjökort för fartygspositioner, får vi ett komplett program av AIS-produkter för både kommersiella användare och privatpersoner, säger Håkan Blumenthal, VD för Marinplus AB.
– Marinplus AB är ett nytänkande företag som arbetar med att göra det enkelt och säkert till sjöss. Vi är övertygade om att våra produkter kommer att bli framgångsrika i Sverige med Marinplus som vår distributör, säger Peter Cotton, VD för Comar Systems Ltd.
Produkterna, som har full världsgaranti, är mycket prisvärda och finns till försäljning hos återförsäljare i januari 2008.
Prisexempel: Från 3 595 kr inkl moms för en 2-kanals AIS-mottagare (AIS-2-NMEA), 7 695 kr inkl moms för en transponder klass B (CSB 200) och 24 990 kr inkl moms för en transponder klass A (CSA 200).

AIS, Automatic Identification System, är ett system som gör det möjligt att identifiera och följa ett fartygs rörelser från ett annat fartyg eller från land. Syftet är att öka säkerheten till sjöss. AIS, som delvis utvecklats av Håkan Lans, är i dag obligatorisk utrustning för kommersiella fartyg över 300 bruttoton.
Information om fartygets namn, storlek, användning, fart, kurs mm skickas till trafik i närheten via VHF. Alla som har en AIS-mottagare kan se fartyg i närheten och var de är på väg. Det går även att se fartyg från Internet.
Kommersiella fartyg över 300 bruttoton skall enligt SJÖFS 2006:17 vara utrustad med en transponder (sändare och mottagare) av AIS klass A. Annan kommersiell trafik och fritidsfartyg kan utrustas med en transponder av AIS klass A eller klass B.
Varför är en AIS-mottagare bra att ha ombord?
Med en AIS-mottagare från Comar ombord visas andra fartyg och dess rörelser inom VHF-räckvidd även om de inte är synliga.
Vilken information visas med AIS?
Fartyg med en AIS-transponder skickar automatiskt fartygsnamn, position, anropssignal, storlek, kurs, fart, destination och ankomsttid till mottagare inom VHF-räckvidd.
Varför är en transponder användbar för en privatperson?
Förutom att du sänder ut viktig säkerhetsinformation till andra fartyg kan du med en egen transponder lätt identifieras. Om flera båtar med en transponder ombord är på väg till en mötesplats kan ni enkelt se i vilken vik den första båten har lagt till utan att behöva leta.
Vad krävs för att ta emot AIS-information?
För att ta emot all AIS-information behövs en äkta 2-kanals mottagare, en VHF-antenn och en plotter, AIS-display eller en dator.
Hur får jag ett AIS-tillstånd?
Det behövs inget tillstånd för att ha en AIS-mottagare. För att ha en transponder ombord ska ett VHF-tillstånd finnas med tillägg för AIS. Det görs hos Post- och Telestyrelsen, www.pts.se. Transpondern programmeras med uppgift om bland annat båtens namn, MMSI-nummer, storlek och anropssignal. Detta görs hos en återförsäljare och kan inte göras av användaren själv.
Om Marinplus AB
Marinplus AB är vårt namn. Smaka på ordet. Marina produkter med något extra – Marinplus! Vår affärsidé är att det ska vara enkelt, roligt och säkert till sjöss. Därför har vi valt att satsa på riktigt vassa produkter som uppfyller dessa kriterier till 100 %. Våra produkter ser och syns – över eller under vattnet!

Info www.marinplus.se