30 januari, 2008

Hänsynsområden längs Bohuskusten

Trött på naturhamnar med stök, stoj och störiga båtgrannar? Alternativ är på gång. Redan i sommar planerar Länsstyrelsen i Västra Götalands län att införa två hänsynsområden längs Bohuskusten. – Vi vet att många har längtat, säger Kerstin Harvenberg, länsmiljöingenjör på Länsstyrelsen.

Fågelvägen mellan Göteborg och Strömstad är 20 mil, men med vikar, öar och fjordar handlar det om en kustlinje på hela 150 mil. Sommartid har gästhamnarna hälften av Sveriges totala beläggning och trycket på naturhamnarna är maximal. Men alla tillfälliga gäster är inte lika förtjusta i volymstark musik, högljutt festande eller gummibåtar som kör runt.

– Det ska finnas plats för alla typer av människor, säger Kerstin Harvenberg. I somras genomförde vi en enkätundersökning med båtfolk och majoriteten var positiv till ett införande av lugnare alternativ. Vi vet att vi har ett stort stöd för våra planer.

Idén med hänsynsområden kommer att lanseras runtom i landet, men Västra Götalands län hör till pionjärerna tillsammans med Stockholms län. Redan i sommar är det meningen att två områden ska öronmärkas. Fem alternativ är just nu ute på remiss. Skyltar kommer att markera varje beslutat hänsynsområde. Kryssarklubben har lovat att uppmärksamma nyheten i sina pärmar och på sikt kommer troligen även sjökorten att utmärkas med de aktuella områdena.

– En hastighetsbegränsning på 5 knop är det enda som handlar om lagstiftning, säger Kerstin Harvenberg. Annars är det bara omtanke och sunt förnuft som gäller. Vi uppmanar exempelvis till dämpad volym för prat och musik, att inte tomgångsköra motorer, åka vattenskidor eller tömma toaletter och skräpa ner. Hänsyn helt enkelt – precis som namnet antyder.

Länsstyrelsen finns med på årets Båtmässa, som pågår under tiden 2-10 februari på Svenska Mässan i Göteborg, i monter H05:03 som delas med Västkustens Båtförbund.

Info www.o.lst.se/o/amnen/Miljoskydd/hansynsomraden