18 februari, 2008

Göta kanal – en kulinarisk upplevelse

Samtidigt som Göta kanal firade sitt 175-årsjubileum under förra året, utsåg svenska folket kanalen till Sveriges förnämsta underverk. Det är vi glada och stolta över. Nu fortsätter vi firandet med en ny säsong fylld av spännande, men också rofyllda och välsmakande upplevelser längs Göta kanal.

Säsongen 2008 presenteras flera nyheter för fritidsbåtar:

19 mil av kulinariska upplevelser, turförslag
Matupplevelser är en del av kanalens dragningskraft. Här finns allt från Sveriges största glassrestaurang i Söderköping till restauranger som serverar utsökta middagar direkt vid kajkanten. Under 2008 satsas det extra mycket på temat mat längs Göta kanal i Karlsborg, Töreboda och Mariestad med kända matprofiler på besök, kräftfestivaler, skördefester och mycket mer som gör kanalbesöket ännu mera njutningsfullt.
Som en hjälp för båtgästerna inför planeringen av en kanalresa, har Göta kanalbolag tagit fram enkla Turförslag med tips på kulinariska stopp och familjeaktiviteter i hamnarna under kanalresan. Turförslagen kan laddas ner som pdf på www.gotakanal.se under Aktuellt (bifogas pressreleasen).

Boka gästhamnsplats med hotellfrukost
Restaurang Idas Brygga ligger vid Göta kanal i Karlsborg. En nyhet är att restaurangen erbjuder
13 gästhamnsplatser med hotellfrukost på Idas Brygga för två personer. Avgift: 275 kr/natt.
Elplats ingår. På Idas Bakficka kommer det att serveras ”afternoon tea” hela sommaren.
www.idas-brygga.se

Övernatta i en torrdocka
Söderköpings gästhamn är en av kanalens populäraste. För att ge plats för fler gästande båtar vattenfyller Göta kanalbolag sin torrdocka vid Söderköping. Upp till tio båtar kan nu lägga till
i dockan. Gästhamnsservice tillhandahålls av Skeppsdockans Camping och Vandrarhem.

Ny service i hamnarna
Göta kanals gästhamnar håller hög standard. Nu bygger vi ut servicen ytterligare med
nyrenoverat servicehus i Hajstorp, nybyggt WC och elplatser vid Bergs nedre gästhamn.
I Forsvik beräknas en helt ny serviceanläggning stå klar 2008. Göta kanals 20 gästhamnar ingår
i kanalavgiften.

Surfa på Göta kanal
Trådlöst nätverk byggs ut och finns nu i fem gästhamnar längs Göta kanal.

Nytt båtsportkort över Göta kanal och Vättern
Sjöfartsverket ger till säsongen 2008 (maj) ut ett nytt båtsportkort över Göta kanal, Mem-Sjötorp, som också täcker hela Vättern. I det nya kortet ingår en kanal- och gästhamnsbeskrivning med flygbilder på Göta kanals gästhamnar och även gästhamnarna i Vättern.

Det händer mycket längs kanalen i sommar…
-26 juli ”Fri fart” på Göta kanal ”. Klassisk fartshow och nostagliskt kanalrace vid Museihuset, Ljung.
-Soppteater och författarkvällar på Bondens Creperie i Kanalhamnen, Söderköping
I Forsvik bjuds ett varierat och spännande musikprogram för alla smaker 14 juli-18 augusti. Här ges också Sommarteater ”Gjuta Varg – en verkstads-varieté”
-Norsholms Komediteater spelar 1700-talskomedin ”Pernillas korta frökenstånd” vid Göta kanal i Norsholm 25 juli-17 aug 2008.
-På flera platser längs kanalen kan du sjunga med i allsång under sköna sommarkvällar.
– Lägg till i Malfors gästhamn och dansa till levande musik den 7 juni och 23 augusti eller
i Kanalhamnen, Söderköping, varje tisdag under sommaren.
Dessutom kommer det att bli veteranfordonsträffar i Hajstorps gästhamn på onsdagar, dragspelsstämma i Vassbackens gästhamn den 6-7 juni, Sjötorpsdagarna 7-8 juni.
Här presenterades ett urval, fler evenemang längs Göta kanal finns på www.gotakanal.se

Kul för barnen – ta ett dopp i nya poolområdet i Töreboda gästhamn
I Töreboda gästhamn lockas barnfamiljerna med en tempererad utomhusbassäng och barnpool. För båtgästerna har en ny gästhamnsbrygga byggts alldeles vid badområdet.
I Töreboda finns också en ”Sail-in-glassbar”. Lägg till vid bryggan, ring i klockan, beställ och få glassen levererad vid relingen.

Händelserikt i Norrkvarn
På Baltzar von Platen Lodge vid Norrkvarns slussar händer det mycket för alla åldrar. Till exempel finns Professor Gullströms Värld med trollstubbar och daglig barnteater, restaurang med Grävar-Linneas sånger och underhållning på bryggan hela sommaren. Aktuell information med sommarens program finns på www.norrqvarn.se

Eric Nordevall II sjösätts
Projektet bygget av Hjulångaren Eric Nordevall II tar ett ytterligare ett steg mot slutförande.
I september planeras fartyget sjösättas och bogseras från Forsvik över Vättern till Motala för isättning av ångmaskinen, som är tillverkad på anrika Motala Verkstad. Därefter tas den tillbaka till Forsvik för slutbyggnation. Passa på att innan dess att gå ombord på hjulångaren i Forsvik, där den ligger i bygghallen. Eller titta på ångpannan och ångmaskinen som visas under sommaren i Motala.
Läs mer på www.nordevall.com

Öppettider och priser 2008
Göta kanal är öppen från 2 maj till 28 september 2008. Under högsäsongen, som är från den 9 juni till den 18 augusti, dagligen och övrig tid vid förbeställning. Priset för att gå kanalen är från 3 800 kronor med en mindre båt för hela Göta kanal mellan Mem och Sjötorp, till 7.600 kr för ett fartyg större än 15 meter. Succén från förra året, Göta kanal Express – kanalen på tre dagar, fortsätter. Dubbel avgift. Kanalens 20 gästhamnar ingår i priset med upp till fem fria dygn per hamn inklusive gästhamnsservice. Även el ingår där tillgång finns.

Resemagasin Göta kanal 2008
Årets Göta kanalinformation innehåller flera resereportage från resa på kanalen, till exempel från resa med egen båt, kryssning med passagerarfartyg, cykling och resa med bil längs kanalen.
Resemagasinet kan beställas på www.gotakanal.se där det också kan laddas ner.

Caledonian Canal och segling i Skottland på båtmässan
Göta kanalbolags skotska kanalvänner från British Waterways Scotland finns på plats under hela båtmässan i Göta kanals monter för att informera om Caledonian Canal och segling i Skottland.