28 februari, 2008

Visit Skärgården sjösätts på Allt för sjön

350 kvadratmeter sjökort över Stockholms skärgård. Det är världens största sjökort som kommer att pryda entréhallen på Allt för sjön som öppnar den 1 mars på Stockholmsmässan. Bakom jättesjökortet står det nybildade företaget Visit Skärgården vilket är ett nytt skärgårdscentrum som samlar över 70 skärgårdsföretag, kommuner och andra organisationer verksamma i Stockholms skärgård.

Allt för sjön innebär startskottet för Visit Skärgården. Målet är att

marknadsföra skärgården som en destination och inom två år förlänga säsongen med full beläggning i ytterligare en vecka.

– Vi kommer att finnas på entrétorget i en monter som visar vad vår fantastiska skärgård har att erbjuda. Visit Skärgården omfattar hela kuststräckan från Landsort
i söder till Östhammar i norr, säger Bisse Alm vd för Visit Skärgården AB

Världens största sjökort
Stockholms skärgård är stor, och för att visa det låter Stockholms Hamnar trycka en 350 kvadratmeter stor matta i form av ett sjökort som kommer att täcka stora delar av mässans entréhall. Vid ingången till B-hallen finns också en stor monter. Representanter från de olika skärgårdskommunerna, Värmdö, Nynäshamn, Haninge, Tyresö, Nacka, Vaxholm, Österåker, Norrtälje och Östhammar kommer där att guida besökarna till de många smultronställena, de vinteröppna restaurangerna, hotellen och de spännande aktiviteterna.

Aldrig tidigare har hela Stockholms skärgård, samt de företag som verkar därute, gjort gemensam sak i syfte att presentera skärgårdens alla möjligheter. Öppen Skärgård har arbetat på idén med att synas på mässan under nästan två år. Med det nystartade helägda marknadsföringsbolaget Visit Skärgården har det nu blivit möjligt.

– Vi samlar hela Stockholms skärgård under ett paraply och ska nu marknadsföra
det under namnet Visit Skärgården. Vår avsikt är att bygga en marknadsplats på webben samtidigt som vi slår upp dörrarna för vårt skärgårdscentrum på Strandvägen. Det ska bli lätt att besöka skärgården, året runt, säger Bisse Alm, vd Visit Skärgården AB.

Bakom Visit Skärgården AB, som juridiskt är ett aktiebolag finns den ekonomiska föreningen Öppen Skärgård. Öppen Skärgård består av ett stort antal medlemmar: skärgårdskrogar, skärgårdsföretagare, Strömma, Waxholmsbolaget, STF, Skärgårdsstiftelsen och Stockholm Visitors Board. Tanken är att uppmuntra och inspirera människor till att besöka skärgården.

Familjefest
– Besökarna på Allt för sjön kommer att ha väldigt mycket att titta på i år och man får heller inte missa alla de seminarier och aktiviteter som vi bjuder på. Det blir en härlig familjefest där det finns Allt för sjön, så vi ser fram mot tio spännande dagar med start den 1 mars, säger Thomas Sandberg, projektledare på Allt för sjön.

Många nya båtar på plats
Bland båtnyheterna på mässan kan räknas, Bryant 233CC en daycruiser, Nimbus 27 S, Skorgenes 445, Nordstar 40 samt aluminiumbåten Arc 580 som alla har världspremiär. Andra nyheter är aluminiumbåten Alukin 600, Finnmaster 5700 DC, Sportsman 445, Riviera 3600 SY, Drago 610, Arc 580, Triton 29, Arronet 27ci, Yamarin 68 i en DC- och en Cabinversion med flera. Bland nyheterna på segelbåtssidan kan nämnas Bavaria 40, Oceanis 31, Brenta 38SL, Nacra Infusion och en trimaran för ungdom.

Andra spännande nyheter är till exempel ett PGS-system som ger dig full koll på båtens fart, kurs och bränsleekonomi direkt i mobilen, softschackel – ett schackel av tamp, sjökortsplotter som ger äkta 3D, en marinradio som flyter, en flytväst i retrotappning samt det senaste sjömodet.

– Svenska Skärgårdskryssarregeln fyller 100 år, och på mässan visas skönheter i form av en Skärgårds 22:a, en 33:a, en 40:a och en 55:a samt rariteter på motorbåtssidan som Weedo GT, en gammal fin Coronet och ett antal motorbåtar från förra seklet, säger Thomas Sandberg.

Allt för sjön äger rum den 1 – 9 mars på Stockholmsmässan.

Info www.alltforsjon.se