14 mars, 2008

Klart för kanotmaraton i Stockholm i augusti

Stockholm är inte bara en vacker stad, den är också byggd på öar. Därför får Stockholm från i år ett eget kanotmaraton mitt i staden. Lördagen den 30 augusti går startskottet för Stockholm Kanotmaraton 2008 på Pampas Marina. – Äntligen ett kanotlopp mitt i stan! Sporten har vuxit enormt och vi väntar oss minst 500 paddlare mitt i city. Det kommer att bli en riktig publikfest, säger Ulf Öjebo, tävlingsledare.

Boston har det, Cape Town har det och Venedig har det. Ett kanotmaraton mitt i städerna, där hundratals tävlande tampas mot vågor och tid, med stränder och kajer kantade av publik. Nu är det alltså Stockholms tur.

Lördag den 30 augusti går starten för Stockholm Kanotmaraton 2008. Start och mål kommer att gå i Pampas Marina vid Karlbergs strand, ett stenkast från Karlbergs Slott och Karlbergskanalen. Banan kommer att gå utmed innerstadens promenader. Tävlingsledare är Ulf Öjebo och Mikael Jansson från Lidingö Multisport, som håller i arrangemanget.

– Det kommer att bli en mäktig syn med hundratals paddlare som drar iväg framför Karlbergs slott. Sista lördagen i augusti har folk kommit tillbaks till staden så det kommer att krylla av flanörer, släkt och vänner som hejar på, säger Ulf Öjebo.

Tävlingsbana mitt i Stockholm
För den ringrostige och den som vill ha en mysig paddeltur bjuds på en halvmara på 14 km, medan den som söker en större utmaning kan ge sig ut i en bana på 30 km. Följebåtar och en strandnära banläggning gör att säkerheten kommer att vara hög.

– En del vill bara ställa upp för att ha ett träningsmål, andra söker utmaningen. Men när man väl sitter i sin kajak kommer det att vara ruskigt inspirerande med alla andra tävlande runt omkring. Nu är det bara att anmäla sig, säger Ulf Öjebo.

Faciliteter och mässa i Pampas Marina
I Pampas Marina, som också är en gästhamn, finns alla faciliteter som duschar, sekretariat, parkering, restaurang med mera. I samband med Stockholm Kanotmaraton arrangeras också en Outdoor-, paddlings- och multisportmässa på Pampas Marina.

Arrangör och sponsorer
Lidingö Multisport har skrivit ett 3-års avtal med Point65, Sveriges ledande kajakföretag, som går in som huvudsponsor. Även PampasKajak, Sveriges ledande kajakbutik, Werner Paddles, Stadium samt PampasMarina går in som medsponsorer, vilket garanterar arrangemanget ekonomiskt fram till 2010.

Tävlingsbanan
Tävlingen går genom centrala Stockholm. Efter startskottet drar fältet iväg mot Tranebergsbron och efter att ha rundat Kungsholmen fortsätter paddlarna under Essingeleden och klämmer sig mellan Långholmen och Södermalm. Här kan flanörer heja fram paddlarna på armslängds avstånd. Riddarfjärdens ofta krabba vatten blir nästa utmaning för paddlarna med siktet inställt på Stockholms Stadshus. Och när kajakpaddlarna klämmer sig in i den vindlande och långa Karlbergskanalen är det dags för Kungsholmens och Vasastans invånare att heja fram fältet. Slutspurten går förbi det sagolikt vackra Karlbergs Slott där de nu slutkörda maratonpaddlarna kan se den hägrande målgången och lägga in sista växeln. Men för de ambitiösa väntar ytterligare ett varv runt Kungsholmen.

Anmälan till Stockholm Kanotmaraton 2008 görs till www.kanotmaraton.com