26 mars, 2008

Skandinaviens största seglats i Medelhavet

I sommar kommer Kroatien och Grekland lysa vitt av vajande segel när Skandinaviens största seglats går av stapeln. Under tre veckor kommer över 800 studenter och unga synas segla i en armada på 90 båtar kring öarna i Medelhavet.

The Yacht Week, kallas veckan då studenter och unga från hela Skandinavien och Europa sammanstrålar för att segla och umgås.

De två studenterna bakom projektet Erik Biörklund och William Wenkel startade företaget The Yacht Week år 2006 med viljan att göra seglingssemestern tillgänglig för alla. ”Segling ska inte vara en lyxturism” menar dem. ”Det skall vara självklart för unga människor att åka till Medelhavet och segla en vecka på sin semester, även om man har lite pengar och aldrig har seglat tidigare”.

Sedan 2006 har de noterat ett stegrande intresset. Första sommaren deltog 254 personer från hela Sverige fördelat på 26 segelbåtar, sommaren 2007 hade antalet ökat till 500 personer fördelade på 57 segelbåtar och i år hoppas de kunna fylla 120 båtar totalt i både Grekland och Kroatien.

Hittills har seglatserna utförts i Kroatiska skärgården, med ön Split som utgångspunkt, men i år seglar de även i Grekland. Under veckan arrangeras aktiviteter så att de deltagare som vill kan träffas och umgås. Fokus ligger på musik och sommaren 2007 seglade rockbandet Teddy Bears Sthlm med och uppträdde. Inför 2008 finns flera av Sveriges kända band med på önskelistan men vilka som slutligen följer med vill Erik och William inte avslöja.

Inför sommaren har seglarveckan lanserats i hela Skandinavien och delar av Europa vilket gör den helt unik. ”Det kommer vara bred mix av nationaliteter, åldrar och språk som möts på våra båtar i sommar” avslutar Erik Biörklund.

www.theyachtweek.com