10 april, 2008

Världseliten i Match racing tävlar i Långedrag

Säsongens första Match racing-tävling, Ice Breaker i Långedrag 12-13 april, har ett sensationellt starkt startfält, världselitseglare från fyra nationer möts. Världsmästaren i Match racing, Ian Williams, världsfyran Björn Hansen, Staffan Lindberg, Johnnie Berntsson och flera nordiska elitseglare kommer. – Vi vill få en tuff träningstävling inför Match Cup Sweden och VM i Match racing och motståndet här är fantastiskt, säger brittiske världsmästaren Ian Williams.

Förklaringen till det superstarka startfältet i Ice Breaker är att det bara är tre månader kvar till den svenska världsmästerskapstävlingen Match Cup Sweden i Marstrand, som återuppstod i fjol med Brandspot och GKSS som arrangör. Marstrandsseglingen ingår i World Match Racing Tour och blev en stor succé, den helsvenska finalen gick till historien som den tuffaste någonsin – och med en svensk seglare som segrare, stockholmaren Björn Hansen.

Nu utmanar han och hans finländske teamkamrat i Alandia Sailing Team, Staffan Lindberg, britten Ian Williams, svenska toppseglarna Johnnie Berntsson, Mattias Rahm och nordisk seglarelit på Grade 3-tävlingen i Långedrag i helgen.

– Tävlingen har aldrig bjudit på bättre motstånd. Med en delvis ny besättning blir det här en perfekt uppladdning inför första deltävlingen på Touren i Brasilien i slutet av april. Målet är att få segla alla tävlingar på Världstouren i år, förklarar Björn Hansen, som utnämndes till Årets seglare i fjol för sin fjärdeplats på Touren och segern i Match Cup Sweden.

En som inte var helt nöjd med resultatet var britten Ian Williams, som inte blev riktigt vän med den snabba och lättmanövrerade båttypen DS37, men som trots sitt misslyckande i tävlingen vann världstouren och världsmästerskapet i Match racing.

– Nu ska vi lära oss båten och ta revansch i Match Cup Sweden, menar Ian Williams som också vill trimma in sin nya besättning inför årets världsmästerskap i Match Racing.

Som enda svenska kvinnliga seglare får Linda Rahm och Anna Kjellberg chansen att segla mot männen. Linda har klivit på damernas världsranking från en nionde till femte plats.

– Intresset är också rekordstort inför Match Cup Sweden, flera ur den absoluta världstoppen vill komma, så det kommer att bli en rekordtuff VM-tävling, berättar Erik Centerwall, GKSS.

Startlista Ice Breaker, Långedrag, 12-13 april

Deltagare
1. Ian Williams
2. Björn Hansen
3. Staffan Lindberg
4. Peter Wibroe
5. Johnie Berntsson
6. Mathias Lindeborg
7. John Bäck
8. Johan Qviberg
9. Linda Rahm
10. Mattias Rahm
11. Anna Kjellgren
12. Rickard Fornander

Reserver
1. Jenny Axhede
2. Victor Cukierman
3. Anton Johansson

www.matchcupsweden.com